El och vatten utslaget i Kiev – Moldavien strömlöst

Kriget i Ukraina

publicerad 24 november 2022
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rysslands upptrappning i Ukraina fortsätter. Nu står landet till stora delar utan ström och vattentillförseln är utslagen i Kiev. Även grannlandet Moldavien påverkas indirekt och är nu även det till stora delar strömlöst.

Under onsdagen ljöd flyglarm i nästan hela Ukraina.

Flera andra explosioner i olika delar av huvudstaden, räddningspersonal och sjukvårdare är på plats”, skriver Kievs borgmästare Vitalij Klitjko på Telegram. ”På grund av attackerna har vattentillförseln slagits ut i hela Kiev”, bekräftar han.

I storstaden Lviv är det lika illa. Staden är strömlös och man uppger att det är stora problem med vattentillförsel, rapporterar Al Jazeera.

Vidare uppges att flera kritiska infrastrukturanläggningar för strömförsörjning till kärnkraftverk träffats i sådan grad att strömavbrott förekommer i hela Ukraina. WHO konstaterar att situationen är oroväckande för civilbefolkningen.

Vintern kommer att bli livshotande för miljoner människor i Ukraina, sade WHO:s regionchef för Europa Hans Kluge.

Grannlandet Moldavien importerar nästan all sin el och även där är nu stora delar av strömförsörjningen utslagen. Under onsdagen sade Vice premiärminister Andrei Spinu att 50 procent av landet saknade el.

Siffrorna kring direkta dödsoffer är osäkra, men enligt militärförvaltningen i Kiev har ett tvåvåningshus träffats, där ska 6 personer ha dödats och 9 skadats. I staden Kupjansk uppges att ett bostadshus träffats, samt även en vårdcentral där en 55-årig kvinna och en 68-årig man har dödats i attacken. En två dagar gammal pojke ska också ha avlidit under en attack i länet Zaporizjzja.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!