Efterlängtade danska lagförslaget: Asylsökare får stanna i hemlandet under processen

Migrationskrisen i Europa

publicerad 3 juni 2021
- av Sofie Persson
Nu ska Danmark slippa köande migranter i landet.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett nytt efterlängtat asylsystem kan snart bli verklighet. Danmark har idag röstat igenom ett nytt lagförslag som innebär att asylsökande i framtiden kan komma att placeras i ett annat land i väntan på besked och stanna kvar där om de beviljas asyl.

I Danmark vill den socialdemokratiska regeringen ändra på asylsystemet. De vill flytta hela sin asylprocess till ett annat land utanför Europa.

Idag röstades det lagförslaget igenom i danska Folketinget med stor majoritet. Det rapporterar danska Jyllandsposten.

Det man vill ha är ett mottagandecenter i ett annat land där hela handläggningen av asylansökningar från tredjelandsmedborgare och statslösa ska ske. Den socialdemokratiska regeringen menar att det är ett sätt att laga ett trasigt system.

Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark, att färre flyktingar och migranter drunknar i Medelhavet och att färre människor utsätts för övergrepp på migrationsrutterna, sade invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) tidigare under våren.

De menar också att det finns en anledning till att många flyktingar letar sig till vissa länder och inte andra – välfärdssystemen.

Det finns ju en orsak till att de inte stannar i Rumänien och söker asyl, utan att de fortsätter mot Tyskland, Danmark, Österrike, Nederländerna, Sverige, Norge och andra länder med mer välutbyggda välfärdssystem, sade Mattias Tesfaye.

Om asyl sedan beviljas ska migranten inte integreras i det danska samhället utan i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportationen.

Danmark ska hittills ha haft en dialog med Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda som potentiella värdländer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!