Efterlängtade danska lagförslaget: Asylsökare får stanna i hemlandet under processen

Publicerad 3 juni 2021
  Nu ska Danmark slippa köande migranter i landet.
  Ett nytt efterlängtat asylsystem kan snart bli verklighet. Danmark har idag röstat igenom ett nytt lagförslag som innebär att asylsökande i framtiden kan komma att placeras i ett annat land i väntan på besked och stanna kvar där om de beviljas asyl. I Danmark vill den socialdemokratiska regeringen ändra på asylsystemet. De vill flytta hela sin asylprocess till ett annat land utanför Europa. Idag röstades det lagförslaget igenom i danska Folketinget med stor majoritet. Det rapporterar danska Jyllandsposten. Det man vill ha är ett mottagandecenter i ett annat land där hela handläggningen av asylansökningar från tredjelandsmedborgare och statslösa ska ske. Den socialdemokratiska regeringen menar att det är ett sätt att laga ett trasigt system. – Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark, att färre flyktingar och migranter drunknar i Medelhavet och att färre människor utsätts för övergrepp på migrationsrutterna, sade invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) tidigare under våren. De menar också att det finns en anledning till att många flyktingar letar sig till vissa länder och inte andra – välfärdssystemen. – Det finns ju en orsak till att de inte stannar i Rumänien och söker asyl, utan att de fortsätter mot Tyskland, Danmark, Österrike, Nederländerna, Sverige, Norge och andra länder med mer välutbyggda välfärdssystem, sade Mattias Tesfaye. Om asyl sedan beviljas ska migranten inte integreras i det danska samhället utan i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportationen. Danmark ska hittills ha haft en dialog med Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda som potentiella värdländer.   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!