Utrikes

Efter Trumps valvinst – Juncker vill se EU-armé

Jean-Claude Juncker

Efter att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet ökar chanserna för att EU bildar en egen armé. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker anser att en EU-armé kan göra EU till en global supermakt.

Donald Trumps presidentvalsseger har skickat chockvågor runt om i världen. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker gick i veckan till hård kritik mot Trump, som han menar är dåligt påläst om Europa och att relationerna mellan EU och USA kan försämras av detta.
Tidigare har Donald Trump krävt att Nato-länder som inte “betalar sin del av kakan” inte kommer att få något militärt skydd av USA. Därför anser Jean-Claude Juncker att EU kommer att behöva en egen armé för att kunna agera världspolis.

Amerikanerna, som vi är skyldiga mycket … kommer inte garantera européernas säkerhet på lång sikt. Vi måste göra detta själva. Därför behöver vi en nystart när det kommer till Europas försvar med målet att upprätta en europeisk armé, sade Juncker vid en presskonferens i Berlin i veckan, enligt The Telegraph.

Storbritannien, som i somras röstade för att lämna EU, är oroliga över att en armé bestående av länderna i EU kommer att underminera Nato. Under måndagen kommer Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon att delta i ett möte i Bryssel. Enligt källor till The Telegraph kommer han att uppmana EU:s försvarsministrar att skrota idén om en EU-armé för att istället satsa på Nato.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!