Efter kaos, upplopp och laglöshet – New York kan förlora statlig finansiering

publicerad 23 september 2020
- av Markus Andersson
Flera amerikanska städer är hårt drabbade av kaos och upplopp.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det amerikanska justitiedepartementet deklarerade under måndagen att New York, Portland och Seattle är att klassa som anarkistiska jurisdiktioner där kaos och laglöshet råder och man vill därför också avbryta all federal finansiering till de nämnda städerna.

Bakgrunden är att städerna enligt justitiedepartementet inte har agerat mot det ökande våldet och förstörelsen av egendom och att man vägrat ta till rimliga och nödvändiga åtgärder för att bekämpa brottsligheten.

Tidigare i september gav president Donald Trump order till federala myndigheter att inom 30 dagar utreda och se över möjligheterna att stoppa finansieringen till de städer som tillåtit de våldsamma och vänsterextrema upploppen kopplade till den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM att fortsätta.

New York får exempelvis över 7 miljarder dollar i federal finansiering årligen – närmare 7,5 procent av stadens totala intäkter. Eftersom stadens ansvariga tillåtit våldet att öka, kapat polisens budget och underlåtit att åtala brottslingar så vill man att staden blir av med sitt ekonomiska stöd.

– Vi kan inte tillåta federala skattepengar att slösas bort när medborgarnas säkerhet står på spel. Det är mitt hop att städerna som identifierats av justitiedepartementet idag ändrar kurs och blir seriösa i sitt styre och börjar skydda sina egna medborgare, konstaterade justitieminister William Barr i ett uttalande.

Barr menar vidare att det är oacceptabelt att lokala ledare hindrar sina egna poliser från att göra sitt jobb och ingripa mot brottslingar och därigenom sätter oskyldiga medborgare i fara.

New Yorks demokratiske guvernör Andre Cuomo har i sin tur hotat att stämma Trump-administrationen om man vägras fortsatt federalt ekonomiskt stöd. Han anser att Trump är en ”mobbare” och att folket i New York inte kommer låta sig mobbas av någon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!