Duterte: ”Vi behöver inga utlänningar för att utreda dödsfall”

publicerad 16 juni 2021
- av Isac Boman

Filippinernas president Rodrigo Duterte deklarerar att landet inte har några planer på att släppa in eller samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen och konstaterar att man inte behöver någon hjälp från utlänningar med att utreda mord i landet kopplade narkotikahandel.

Bakgrunden till Dutertes utspel är att åklagaren för Internationella brottmålsdomstolen ombett domare att utreda vad som påstås vara tusentals dödsfall i Filippinerna kopplade till president Dutertes ”krig mot droger”.

Åklagaren Fatou Bensouda menar att utvecklingen i landet måste utredas noggrant från internationellt håll och att det finns skäl att tro att brott mot mänskligheten har begåtts och att Dutertes regim i stor skala helt enkelt har dödat många kända knarkhandlare och andra brottslingar med start 2016.

En preliminär undersökning visar att ”upp till” tiotusentals människor kan ha dödats av polis och militär utan att ha fått någon rättegång. Även anklagelser om tortyr och ”andra inhumana handlingar” förekommer.

Trots att Filippinerna dragit sig ur samarbetet med ICC så hävdar domstolen att man fortfarande har mandat att utreda händelser i det sydöstasiatiska landet för den tidsperiod då Filippinerna fortfarande var medlemmar i ICC – alltså fram till mars 2019.

Hur många brottslingar och misstänkta brottslingar som faktiskt ska ha dödats är oklart men siffror som förekommer varierar mellan 7000 och upp till 27 000. Filippinsk polis har hela tiden nekat till alla anklagelser om mord.

President Duterte förklarar genom sin talesperson att landet inte har några planer på att samarbeta med eller släppa in ICC i landet och att man själva är fullt kapabla att utreda eventuella dödsfall i landet.

– Vi behöver inga utlänningar för att utreda dödsfall i kriget mot drogerna eftersom rättssystemet i Filippinerna fungerar, betonade talespersonen och menade vidare att ICC:s utredning är olaglig och politiskt motiverad.

Orsaken som anges till att ICC inte ska släppas in i landet är att Filippinerna helt enkelt inte är medlemmar längre och att domstolen därför inte har något mandat att genomföra någon utredning.

Presidenten är mycket populär hos befolkningen på Filippinerna och har bland annat lovat att ta i med hårdhandskarna mot all narkotikarelaterad brottslighet i landet.

– Om det är droger så skjuter du och dödar, har han bland annat sagt och syftat på hur landets säkerhetsstyrkor ska agera mot kriminaliteten.

Internationellt har många förfasat sig över Dutertes framtoning och explicita sätt att kommunicera och han har av framförallt västerländsk mainstreammedia bland annat kallats för ”Filippinernas Trump” och liknats vid en diktator.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.