Donald Trumps första State of the Union

publicerad 31 januari 2018

Donald Trump genomförde under natten till onsdagen sitt första ”State of the Union” där han talade till det amerikanska folket.

Trump inledde sitt tal med att tala om den ekonomiska tillväxt som har skett under Trumps första år som president. Bland annat har 2,4 miljoner nya jobb skapats sedan Trump vann presidentvalet i november 2016. Samtidigt har marknaderna rusat på börsen och slagit nya rekord.

Trump talade också om invandringen och kriminella gäng som MS-13 och lyfte sitt kanske främsta vallöfte; att en mur ska byggas längs gränsen med Mexiko.

I årtionden har öppna gränser tillåtit droger och gäng att välla in i våra mest utsatta samhällen. De har tillåtit miljontals låglönearbetare att konkurrera om jobb och löner mot de fattigaste amerikanerna. Det mest tragiska är att de orsakat förlusten av många oskyldiga liv, sade Trump och fortsatte:

– I kväll uppmanar jag kongressen att slutligen stänga de dödliga kryphålen som har tillåtit MS-13 och andra brottslingar att ta sig in i vårt land. Vi har föreslagit en ny lagstiftning som kommer att reparera våra invandringslagar och stödja våra invandrings- och gränsvakter så att detta aldrig kan hända igen.

Trump sade också någonting som skulle komma att bli väldigt omtalat i media efter talet. Meningen ”amerikaner är också drömmare” var ett svar på de så kallade ”drömmarna”, illegala invandrare som får uppehållstillstånd i USA. Den meningen uppskattas av Trumps väljarbas.

Flera demokrater valde att bua när Trump talade om sin plan för att skärpa invandringspolitiken.

Trump offentliggjorde även i talet att han bett försvarsminister James Mattis att fortsätta att hålla det ökända fånglägret Guantánamo Bay öppet.

Trump fokuserade utrikespolitiken i talet med att fokusera på hotet från Nordkorea och att upprusta USA:s kärnvapenarsenal. Innan Trump avslutade sitt tal ropade kongressen ”USA, USA, USA” och klappade i takt. En ovanlig syn vid ett State of the Union.

De sista meningarna i talet var en hyllning till det amerikanska folket.

Så länge vi är stolta över vilka vi är och vad vi kämpar för finns det inget som vi inte kan uppnå. Så länge vi har förtroende för våra värderingar, tror på våra medborgare och litar på vår gud, så kommer vi inte att misslyckas. Våra familjer kommer att frodas, vårt folk kommer att blomstra, och vår nation kommer för alltid att vara säker och stark och stolt och mäktig och fri. Tack, och gud välsigne Amerika.

 

Hela Trumps State of the Union kan ses här:
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.