Donald Trump: Läkare blåser upp dödssiffrorna

publicerad 3 november 2020
- av Isac Boman
President Donald Trump med försvarsministern Mark Esper.

Under ett kampanjmöte i Michigan konstaterade Donald Trump att amerikanska läkare och sjukhus får mer pengar om avlidna registreras som coronadödsfall och att man därför har ett egenintresse i att blåsa upp dödssiffrorna.

– Våra läkare får mer pengar om någon dör av coronaviruset, konstaterade Trump och pekade även på att vissa länder till skillnad från USA har slutat räkna dödsfall som coronarelaterade om patientens verkliga dödsorsak är någon annan, exempelvis en underliggande sjukdom eller en hjärtattack, skriver New York Times.

Trump kritiserade i hårda ordalag det amerikanska systemet där alla som avlidit under en viss tidsperiod oavsett dödsorsak räknas som coronadödsfall om de testat positivt för viruset.

– Om du inte är helt säker – välj covid-19, sade presidenten sarkastiskt.

Presidentens utspel har hyllats av anhängare och andra som är skeptiska till coronarapporteringen i USA men har också fått utstå hård kritik, inte minst från det amerikanska läkarförbundet.

– Idén att läkare, mitt under en allmän hälsokris, överdriver antalet covidpatienter eller ljuger för att fylla sina fickor är en skadlig, upprörande och helt felaktig anklagelse, hävdar läkarförbundets ordförande Susan R Bailey.

Donald Trump var också missnöjd över att hans anhängare inte fick chansen att lyssna på och träffa honom på grund av de hårda coronarestriktionerna. Enligt presidenten har lokala demokratiska politiker förhindrat tiotusentals amerikaner från att besöka hans event genom att sätta upp riktlinjer som bara tillåter folksamlingar på 250 människor.

– Keith Ellison och Joe Biden vill låsa in er i era hem samtidigt som anarkister får härja fritt. Det demokratiska partiet vill förbjuda er från att delta i fredliga sammankomster samtidigt som de tillåter sina egna anhängare att bränna ner ett polisdistrikt.

Trump menade vidare att om Joe Biden vinner valet så kommer det amerikanska samhället stängas ner helt och otaliga amerikaner kommer att ta livet av sig på grund av krossade ekonomier, misär och fattigdom.

Presidenten har tidigare väckt uppmärksamhet för liknande uttalanden då han menat att läkare och sjukhus får mer pengar om de registrerar dödsfallen som coronarelaterade och även här gick den amerikanska läkarlobbyn snabbt till motattack och menade att påståendena var ”grundlösa”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.