Domstolen: Peterson ska tvingas till “värdegrundskurs”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 24 augusti 2023
- av Markus Andersson
Jordan Peterson har inga planer på att ge upp sin yrkeslicens.

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan Peterson ska tvingas genomgå en “sensitivitetsutbildning” för sociala medier om han vill fortsätta kunna vara verksam som psykolog.

Bakgrunden är klagomål från politiska aktivister på hans frispråkighet och offentliga kritik av postmodern kulturmarxism.

Peterson svarar med att han ska genomgå utbildningen – och sända den på nätet.

Det var i november förra året som tillsynsorganet College of Psychologists of Ontario (CPC) beordrade professor Peterson att genomgå ett särskilt ”coachningsprogram” om professionalism och etik i offentliga uttalanden och på nätet. Om han vägrade riskerade han att förlora sin psykologlicens, något Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

Bakgrunden var klagomål från vänsteraktivister om kritiska kommentarer som riktats mot politiker, en kraftigt överviktig modell och den transsexuella skådespelaren Elliot Page (tidigare Ellen Page).

Tillsynsorganets klagomålskommitté hävdade att Petersons uttalanden kan betraktas som “tjänstefel” och tvingade honom därför att betala för och genomgå ett särskilt medieträningsprogram, om han ville fortsätta vara yrkesverksam som psykolog.

Peterson ansökte därför om en rättslig prövning mot bakgrund av bedömningen att hans politiska kommentarer och analyser inte omfattas av CPC:s ansvarsområde.

“Ångrar ingenting”

Nu har tre domare i Ontario Divisional Court enhälligt avslagit Petersons ansökan. Man menar att hans yttrandefrihet inte begränsats samt att CPC har all rätt att kräva denna typ av “omskolningsprogram”.

Beslutet är inte disciplinärt och hindrar inte Dr. Peterson från att uttrycka sig i kontroversiella ämnen; det har en minimal inverkan på hans rätt till yttrandefrihet“, hävdas det i beslutet som skrevs av domare Paul Schabas.

Dr. Peterson ser sig själv verka som en klinisk psykolog ‘i det breda offentliga rummet’ där han påstår sig hjälpa ‘miljontals människor’. Peterson kan inte ha det på båda sätten: han kan inte tala som en medlem av ett reglerat yrke utan att ta ansvar för risken för skada som följer av att han talar i den betrodda rollen”, står det vidare.

Jordan Peterson själv säger att han inte ångrar någonting – men att han kommer att genomgå utbildningen och sända den på sociala medier.

– Jag kommer att följa deras regler, men jag kommer inte att göra det i hemlighet … och anledningen till att jag inte kommer att göra det i hemlighet är att jag inte anser att jag har gjort något fel.

Den grundläggande frågan är en fråga om fri diskurs. Jag tycker om att tänka och vi tänker till stor del genom att prata. Därför är jag inte beredd att stänga av min tunga som en konsekvens av ett statligt dekret”, har han tidigare kommenterat kravet på att genomgå “värdegrundskursen”.

Stöd från medborgarrättsgrupper

Peterson pekar vidare på att han inte längre behandlar några patienter och att hans yrkeskarriär numera i praktiken istället är inriktad på sociala kommentarer och föreläsningar – men har inga planer på att ge upp sin licens.

– Jag förtjänar det. Jag har förtjänat det. Jag har inte gjort något som motiverar att den dras in, och jag vill inte ge hyenorna deras ben.

I ett uttalande som publicerades efter att beslutet fattats säger CPC att man är fast beslutna att utföra sitt uppdrag att “skydda allmänintresset” genom att reglera utövandet av psykologyrket på detta sätt.

The College kommer att granska dagens beslut och vidta åtgärder i enlighet med vårt mandat och eventuella rättsliga processer“, står det i uttalandet.

Psykologiprofessorn har fått stort stöd från allmänheten och från yttrandefrihets- och medborgarrättsgrupper, bland andra av Canadian Civil Liberties Association som menar att tillsynsmyndigheter inte bör övervaka yttranden som inte är direkt kopplade till människors yrkesutövning.

– Yttrandefrihet är en rättighet som ingen individ kan ge upp bara för att de går med i ett reglerat yrke, kommenterar dess vd Noa Mendelsohn Aviv.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!