Domedagssäkra lyxbunkrar erbjuds till miljardärer

publicerad 10 oktober 2022
- av Redaktionen
Bunkrarna är skapade för att kunna stå emot de flesta angrepp och katastrofer.

Det schweiziska företaget Oppidum erbjuder en eftertraktad och något ovanlig tjänst till den allra rikaste eliten.

Man bygger superlyxiga bunkrar under jord där miljardärer kan fortsätta leva med all tänkbar bekvämlighet – även om världen runt omkring dem skulle drabbas av kärnvapenkrig, kemiska attacker eller dödliga pandemier.

De extravaganta bunkrarna som än så länge finns tillgängliga i USA, Europa och i Förenade Arabemiraten erbjuder minst 930 kvadratmeter yta under jord och kan i många avseenden anpassas efter ägarens smak och tycke. Ett extra stort garage för lyxbilarna, ett privat konstmuseum, en konferenssal, en inomhusträdgård, ett privat spa eller en inomhuspool är bara några av de alternativ som går att välja till.

Det som sticker ut är dock konstruktionen och hur bunkrarna har skapats för att stå emot krig och katastrofer. Byggnaderna har två oberoende system för att filtrera luften – ett för ”fredstider” och ett sekundärt som är framtaget för att skydda mot luftburna föroreningar, oavsett om det handlar om radioaktiva, kemiska eller biologiska sådana.

Interiörerna kan i mångt och mycket skräddarsys enligt kundens önskemål. Foto: Oppidum

Om behov skulle uppstå ger Oppidums unika högtrycksluftreserv och inre cirkulation tillräcklig syrenivå i byggnaden och upprätthåller samtidigt ett övertryck för att säkerställa absolut lufttäthet och gastäthet i inomhusmiljön”, skriver man och tillägger att systemet är särskilt framtaget för att förse den boende med andningsbar luft även om det inte går att tillföra luft utifrån.

Huvudbyggnaden består av förstärkt betong som är konstruerad för att stå emot explosioner, jordbävningar och tryckvågor av olika slag och håller Natos högsta standard vad gäller skyddsklassning. De förstärkta dörrarna styrs av ett ”multibiometriskt system” där ägarens ansikte, ögon, handflator och fingeravtryck scannas vid inträde och varje bunker har också ett integrerat militärklassat säkerhetssystem, samt egen strömförsörjning.

– De är platser för lugn och absolut säkerhet för ägare och deras familjer. Vi har förmånen att erbjuda våra kunder de högsta servicenivåerna och skapa vackra platser som skyddar dem och deras arv för kommande generationer, säger Oppidums grundare och vd Jakub Zamrazil i ett uttalande.

Ett extra stort garage med plats för lyxbilarna går också att ordna. Foto: Oppidum

Exakt vad slutpriset landar på för den som vill bo i lyxbunkern är inte offentligt, men klart är att den tänkta kundgruppen är några av världens mest förmögna människor som är beredda att betala stora pengar för att kunna fortsätta leva i överflöd även i tider av krig och kaos.

Oppidum är latin och var den romerska benämningen på de större fortifierade europeiska bosättningarna under järnåldern.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!