Domare lämnar USA:s högsta domstol – kan påverka USA i decennier

publicerad 28 juni 2018
Anthony Kennedy, avgående domare i USA:s högsta domstol

Anthony Kennedy meddelar att han kommer lämna sitt uppdrag som domare i USA:s högsta domstol. Detta gör att Donald Trump kommer att få tillsätta ytterligare en domare i högsta domstolen.

Den 81-årige Anthony Kennedy tillsattes som domare i högsta domstolen redan 1988 av den dåvarande republikanske presidenten Ronald Reagan. Till skillnad från övriga konservativa domare i högsta domstolen har Kennedy i vissa uppmärksammade frågor valt att ställa sig på liberala domares sida, som i frågor vilka berör homoäktenskap och abort.

Att just Anthony Kennedy väljer att lämna högsta domstolen, efter en längre tids spekulationer, kan komma att ge Republikanerna total kontroll över högsta domstolen i flera årtionden framöver, då de konservativa domarna John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito och Neil Gorsuch utgjort en majoritet i högsta domstolen tillsammans med Anthony Kennedy.

Det är nu upp till president Donald Trump att utnämna en ny domare. Eftersom Trump tillhör Republikanerna är det osannolikt att han inte nominerar en konservativ domare.

Utöver Anthony Kennedy finns det även andra domare i högsta domstolen vars avsked det har spekulerats i. Bland annat den 85-årige liberalen Ruth Bader Ginsburg.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.