Utrikes

Domare lämnar USA:s högsta domstol – kan påverka USA i decennier

Anthony Kennedy, avgående domare i USA:s högsta domstol

Anthony Kennedy meddelar att han kommer lämna sitt uppdrag som domare i USA:s högsta domstol. Detta gör att Donald Trump kommer att få tillsätta ytterligare en domare i högsta domstolen.

Den 81-årige Anthony Kennedy tillsattes som domare i högsta domstolen redan 1988 av den dåvarande republikanske presidenten Ronald Reagan. Till skillnad från övriga konservativa domare i högsta domstolen har Kennedy i vissa uppmärksammade frågor valt att ställa sig på liberala domares sida, som i frågor vilka berör homoäktenskap och abort.
Att just Anthony Kennedy väljer att lämna högsta domstolen, efter en längre tids spekulationer, kan komma att ge Republikanerna total kontroll över högsta domstolen i flera årtionden framöver, då de konservativa domarna John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito och Neil Gorsuch utgjort en majoritet i högsta domstolen tillsammans med Anthony Kennedy.

Det är nu upp till president Donald Trump att utnämna en ny domare. Eftersom Trump tillhör Republikanerna är det osannolikt att han inte nominerar en konservativ domare.

Utöver Anthony Kennedy finns det även andra domare i högsta domstolen vars avsked det har spekulerats i. Bland annat den 85-årige liberalen Ruth Bader Ginsburg.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Anthony Kennedy