Djurhem i USA förbjuder NRA-sympatisörer att adoptera djur

publicerad 15 juni 2022
- av Sofie Persson
Hemlös hund på ett djurhem i Kalifornien.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Kalifornien har ett djurhem för hemlösa djur lagt till ett krav på politiska åsikter. Om man sympatiserar med vapenrättighetsorganisationen NRA kommer man inte att få adoptera ett djur. Samtidigt har staten bland de flesta avlivningarna av hemlösa djur på djurhem.

Ett djurhem som tar hand om och hjälper hemlösa djur i Kalifornien kommer nu att kräva speciella politiska åsikter från människor som vill adoptera ett djur. Att adoptera ett djur är ett stort ansvar och därför har många djurhem ofta intervjuer mer nya, potentiella ägare för att avgöra om djuret får ett bra hem. Även vid The Shelter Hope Pet Shop intervjuar man innan man adopterar bort djur. Nu har man valt att lägga till ytterligare en fråga till de som vill välkomna nya familjemedlemmar: Var står du i frågan om vapenkontroll?

Frågan infördes efter den brutala skolskjutningen i maj i Uvalde, Texas, där minst 21 personer miste sina liv. Skjutningen föranledde en intensifierad debatt om förstärkt vapenkontroll för befolkningen i USA, där frågan varit ett hett och omdiskuterat ämne under lång tid. Djurhemmet ifråga vill nu vara en av aktörerna i denna politiska fråga.

Om dina åsikter inte går i linje med våra kommer du inte att få adoptera något djur hos oss”, skriver djurhemmet på sin hemsida.

Vidare menar man att det inte är lönt att ljuga, för då kommer man att bli stämd för bedrägeri.

Om du ljuger om att du är en NRA-anhängare kommer vi att stämma dig för bedrägeri. Om du tror att det är vårt egna ansvar att skydda oss på offentliga platser och beväpna oss med en pistol – kom inte till oss för att adoptera en hund“.

Hemlösa djur avlivas ofta på grund av att de inte blir bortadopterade och Kalifornien står tillsammans med Texas, Florida, North Carolina och Georgia för 50 procent av USA:s totala avlivningar av djur på djurhem, skriver Pawsome Advice.

Info: Hemlösa djur i USA

Det finns ungefär 70 miljoner hemlösa djur i landet. Cirka 6,5 miljoner djur hamnar på djurhem varje år och runt 3,2 miljoner adopteras.

Ungefär 3 miljoner djur avlivas varje år. 70 procent av katter som hamnar på djurhem uppges avlivas trots att större delen av dem är fullt friska.

Siffran har dock gått ner, 1984 avlivades 17 miljoner hemlösa djur i USA varje år.

Källa: Pawsome Advice

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!