”Det här är vår stat – den judiska staten”

publicerad 19 juli 2018
Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister, har genom den nya lagen utropat landet till en exklusivt "judisk stat"

Israels parlament har antagit en ny kontroversiell lag som bland annat definierar landet som ”det judiska folkets nationalstat” och där det judiska folket har ”exklusiv rätt till självbestämmande”.

Efter en åtta timmar lång debatt i parlamentet och med röstsiffrorna 62 mot 55 antogs Israels parlament den nya lagen som identifierar landet som ”det judiska folkets nationalstat” .

– Vi har slagit fast i lagen den grundläggande principen om vår existens. Israel är det judiska folkets nationalstat, som respekterar alla medborgares individuella rättigheter. Det här är vår stat, den judiska staten, sade premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med omröstningen, enligt medier i Israel.


Annonser:


Lagen innebär också att hebreiska blir landets officiella språk vilket betyder en nedgradering av det arabiska språket.

– Detta är ett avgörande ögonblick i sionismens och den israeliska statens historia, sade premiärminister Benjamin Netanyahu när lagen antagits.

Arabiska politiker i parlamentet har dock varit mycket kritiska och kallat den nya lagstiftningen rasistisk. I lagen fastslås även att judiska bosättningar är ett nationellt intresse.

 

Lästips:
Nya Dagbladet har publicerat en exklusiv artikel i fyra delar ”Judarnas etniska rensning av Palestina” som är ämnad att ge en historisk överblick över det aktuella ämnet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.