MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 20 juni 2025

fredag 20 juni 2025

Det här är Aleksej Navalnyj

publicerad 3 februari 2021
– av Isac Boman
Alexei Navalny marscherar genom Tverskaya-gatan, 2017.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

64 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Han har kallats för det största hotet mot den ryske presidenten Vladimir Putin och hyllas till skyarna av europeiska politiker och medier som Rysslands potentiella räddning. Vem är egentligen Aleksej Navalnyj och varför har han blivit västmakternas nya favorit?

Navalnyj föddes strax utanför Moskva och är av både rysk och ukrainsk härkomst. Han är utbildad jurist och ekonom och har praktiserat på prestigefyllda Yale University – ett av de åtta så kallade Ivy League-universiteten. Runt millennieskiftet valde Navalnyj att ansluta sig till det liberala partiet Jabloko där han snabbt fick en framträdande roll. Under den här perioden identifierade Navalnyj sig som en ”klassisk nyliberal” som stödde privatiseringar och nedskärningar i välfärdsstaten. En annan hjärtefråga var att Ryssland skulle ansluta sig till EU.

2007 uteslöts Navalnyj ur partiet eftersom han hade haft samröre med etnonationalistiska organisationer i Ryssland, däribland Russian National Democratic Movement (NAROD).

Han deltog också i den högerradikala årliga demonstrationen ”Ryska marschen” och betraktades i allmänhet som en radikal nationalist som bland annat stödde Ryssland i kriget mot Georgien och menade bland annat att georgier bosatta i Ryssland var ”gnagare” som skulle deporteras. Han förespråkade också att Ryssland skulle delas upp i ett antal mindre nationalstater, att illegala invandrare skulle repatrieras och anklagades under samma tid för att samarbeta med påstått våldsbejakande högerradikala grupperingar.

Den ryske vänsteraktivisten Aleksej Sakhnin skriver i Proletären att Navalnyj snart hittade en ”nisch” som inte bara gjorde honom till hjälte hos högerradikala grupperingar utan även hos den breda medelklassen – han började fokusera på att uppmärksamma korruption.

Han gjorde sig till landets främsta kämpe mot korruption. Han köpte aktier i stora statligt ägda företag och, genom att få tillgång till deras dokumentation, genomförde han uppmärksammade utredningar. Många av dem borde verkligen erkännas som briljant journalistiskt arbete (även om kritiker misstänkte att Navalnyj fick beställningar från konkurrerande finansgrupper och helt enkelt fungerade som en kanal för läckande information)”, skriver Sakhnin.

Arbetet mot korruption gjorde Navalnyj allt mer populär, men han hade fortfarande svårt att locka landets vänstersinnade väljarkår. För att nå ut även till dessa började han förändra sin retorik och skiftade sitt fokus från hur ineffektivt och dysfunktionellt den omfattande korruptionen gjorde Ryssland till att istället understryka hur orättvis korruptionen var och vilken enorm ojämlikhet denna ledde till.

Trots att han numera profilerat sig som folkets förkämpe mot ”den rika eliten” menar Sakhnin att Navalnyjs retorik framförallt är populistiskt inriktad och att han inte heller har visat verklig politisk vilja att göra någonting åt de stormrika nyliberala riskkapitalister som äger stora delar av landet.

Skarp kritik översätts inte alls till radikala sociala krav. Det skarpaste som Navalnyj håller med om är en liten kompensationsavgift som vissa oligarker ska betala för den kriminella privatiseringen på 1990-talet. Annars bör ägarstrukturen och ojämlikheten förbli densamma”, konstaterar han och menar att Navalnyj fortsatt vill öka privatiseringen och oligarkernas inflytande och rikedomar.

Navalnyj är samtidigt själv dömd för korruption vid flera tillfällen, något som han själv och västerländska massmedier och politiker frekvent beskriver som falska och rent politiska domar. Klart är att han 2013 dömdes för att ha förskingrat stora summor pengar några år tidigare när han var rådgivare åt guvernören i Kirov. Han dömdes först till fem års fängelse för detta, ett straff som sedermera omvandlades till villkorlig dom. Ryska HD rev upp domen och en ny rättegång genomfördes – där han återigen dömdes till villkorlig dom i fem år för att ha förskingrat 16 miljoner rubel.

2014 dömdes också Navalnyj och hans bror till 3,5 års villkorlig fängelsedom och hans bror Oleg till 3,5 år i fängelse för penningtvätt och bedrägeri bland annat mot kosmetikakedjan Yves Rocher. Åklagaren menade att bröderna själva behållit drygt fem miljoner kronor som egentligen skulle föras vidare till andra bolag och bedömdes alltså ha svindlat kosmetikaföretaget på pengar via transportföretag som man ägde. EU:s människorättsdomstol menar dock att domen är orimlig.

Eftersom Navalnyj enligt ryska myndigheter flera gånger brutit mot sin villkorliga dom och inte träffat sin övervakare enligt plan som beslutades det igår att hans dom ska omvandlas till ett fängelsestraff på 2 år och 8 månader i och med tiden han suttit av i husarrest. Navalnyj själv vidhåller att rättegången är ”falsk” och att den enda anledningen till att han inte träffat sin övervakare är att han inte varit i fysiskt skick där han befunnit sig i Tyskland efter att ha blivit förgiftad i augusti förra året.

Navalnyj har öppet anklagat Vladimir Putin för att ha beordrat förgiftningen av honom, något den ryske presidenten konsekvent avfärdat som löjeväckande. Anklagelserna har okritiskt rapporterats vidare i amerikansk och europeisk massmedia, trots att några bevis för att så faktiskt är fallet i dagsläget ännu inte har presenterats.

Aleksej Navalnyj utreds även för ytterligare fall av korruption, där han och flera andra personer genom olika fonder och organisationer ska ha svindlat till sig belopp motsvarande 6,4 miljoner euro i bidrag av främst privatpersoner. Lejonparten av dessa pengar ska sedan ha använts för att köpa privat egendom, värdeföremål och dyra semesterresor.

Han har själv bland annat anklagat Putin för att för skattepengar ha byggt ett gigantiskt palats till sig själv vid Svarta havet, information som okritiskt spridits vidare i svensk och internationell massmedia trots att mångmiljardären och oligarken Arkadij Rotenberg öppet deklarerat att det är han som äger palatset. Navalnyjs påstådda avslöjande om jättepalatset och det faktum att han nu dömts till fängelse och utreds för nya brott har lett till omfattande protester i Ryssland – protester som hyllas av ledarskiktet i EU och USA, där Vladimir Putin sedan länge betraktas som något av en fiende och diktator.

Att USA:s och EU:s maktetablissemang genom utländsk påverkan och så kallade ”färgrevolutioner” arbetat för att få bort politiska ledare man upplever som hot eller som bara står långt ifrån dem själva ideologiskt är ingenting nytt, med grannlandet Ukrainas Euromajdan-revolution 2014 som det kanske mest flagranta exemplet på detta. Mot den bakgrunden finns en oro i Ryssland över att protesterna mot Putin inte alls är så organiska och folkliga som hans motståndare vill göra gällande – utan att det istället handlar om en organiserad lobbykampanj att få bort den innevarande ryske ledaren och ersätta honom med en betydligt mer västvänlig dito.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Trumps väljare säger nej till amerikansk inblandning i Israels krig

Donald Trumps USA

publicerad Igår 10:41
– av Redaktionen
Många av Trumps väljare lockades av hans löften om att undvika dyra och onödiga krig.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

64 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En majoritet av Donald Trumps anhängare motsätter sig amerikansk militär inblandning i Israels krig mot Iran. Det visar en ny opinionsundersökning som publicerades på onsdagen.

Enligt den omfattande undersökningen från Economist/YouGov, som genomfördes under helgen, vill 53 procent av de väljare som stödde Trump i presidentvalet 2024 att USA ska hålla sig utanför Israels attacker. Endast 19 procent av Trumps anhängare förespråkar amerikansk militär intervention, medan 63 procent föredrar att administrationen försöker förhandla med Iran om dess kärnprogram.

Bland samtliga väljare i undersökningen ansåg 60 procent att USA bör avstå från att använda militärt våld i konflikten.

Resultaten speglar en sedan länge utbredd opinion för fredliga lösningar i Iranfrågan. En undersökning från Chicago Council on Global Affairs-Ipsos, i april, visade att åtta av tio amerikaner föredrog diplomati eller skärpta ekonomiska sanktioner framför militära insatser för att stoppa Irans kärnvapenambitioner.

Även om diplomati eller sanktioner skulle misslyckas föredrar många amerikaner andra metoder. Samma Ipsos-undersökning visade att 60 procent kunde tänka sig amerikanska cyberattacker mot iranska system, men bara 48 procent av amerikanerna stödde flyganfall mot kärnanläggningar.

”Ett fruktansvärt misstag”

Motståndet mot en militär upptrappning märks även bland flera republikanska politiker.

Det här är inte vårt krig. Men om det vore det, måste kongressen besluta om sådana frågor enligt vår konstitution”, skrev Thomas Massie, republikansk kongressledamot från Kentucky, på X tidigare i veckan. Han gav där sitt stöd till ett försök att samla stöd i representanthuset för en tvåpartiresolution om att begränsa presidentens krigsbefogenheter.

Den libertarianske senatorn Rand Paul är också en mycket högljudd motståndare mot att dra in USA i ännu ett onödigt krig.

– Jag kommer inte att rösta för att skicka amerikanska ungdomar till Iran. Jag tycker att det vore ett fruktansvärt misstag på alla sätt, det här är inte vårt krig. Vårt land ruinerar sig självt genom att inte klara sina åtaganden gentemot vårt eget folk. Vi borde aldrig skicka en enda soldat till Iran, och jag hoppas att jag är tydlig med det, deklarerade han nyligen i en intervju.

Tim Burchett, republikansk kongressledamot från Tennessee, sa till CNN på onsdagen att han ville se ”mycket lite” amerikansk inblandning i den eskalerande konflikten.

– Vi behöver inte ytterligare ett oändligt krig i Mellanöstern. Gamla män fattar beslut och unga män dör, och det är krigets historia, sa han.

– Vi behöver ta ett djupt andetag och sakta ner det här och låta israelerna göra sin grej. Vi behöver inte ett krig på tre fronter under vår livstid.

Samtidigt pågår en intensiv kampanj från mäktiga neokonservativa aktörer och Israellobbyn för att få Trump-administrationen att dra in USA i kriget – trots det folkliga motståndet och presidentens tidigare löften om att bli en ”fredsmäklare” och avsluta alla krig.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Republikanske senatorn: Bibeln befaller oss att stödja Israel

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad Igår 9:30
– av Redaktionen
Ted Cruz menar att kristna har en biblisk plikt att stödja Israel - annars riskerar de Guds vrede.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

64 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den inflytelserike republikanske senatorn Ted Cruz motiverar sitt stöd för Israels krig mot Iran med hänvisning till Bibeln och vad han lärde sig i söndagsskolan som barn.

Under ett laddat samtal med den före detta Fox News-profilen Tucker Carlson, avslöjade Cruz att hans hållning i konflikten vilar mer på religiös dogmatism än på politiska analyser och omdöme.

– När jag växte upp i söndagsskolan lärde jag mig från Bibeln att de som välsignar Israel kommer att välsignas, och de som förbannar Israel kommer att förbannas, och ur min synvinkel vill jag vara på den välsignande sidan av saker och ting, förklarade Cruz.

Senatorn framhöll att hans stöd för Israel är rotat i tron på att USA är befallt av Gud att stå bakom landet.

– Varifrån kommer mitt stöd för Israel? För det första, för att vi bibliskt sett är befallda att stödja Israel… Det står inte Israels regering, det står Israels nation. Så det är i Bibeln. Som kristen tror jag på det
, betonade han.

Men Carlson ifrågasatte Cruz bibelkunskaper och bad honom specificera var i Bibeln versen återfinns.

– Jag kan hitta den. Jag har inte skriften i huvudet… ta fram din telefon, svarade Cruz, varpå Carlson snabbt påpekade:

– Den är i Första Moseboken. Du citerar en Bibelfras som du inte har kontexten till, du vet inte var i Bibeln den är… är det din teologi?

Måste kristna stödja Netanyahu?

Samtalet blev snabbt mer infekterat när Carlson fortsatte kräva svar på varför kristna måste stödja Israel:

– Är vi som kristna befallda att stödja Israels regering? Definiera Israel. Det här är viktigt. Skämtar du? Det här är ett land med kristen majoritet.

Cruz svarade irriterat:

– Definiera Israel? Vet du inte vad Israel är? Det är landet du har ställt typ 49 frågor om.

Carlson pressade vidare:

– Så det är vad Första Moseboken – det är vad Gud talar om? Är det de nuvarande gränserna, det nuvarande ledarskapet? Han talar om den politiska enheten Israel? Är nationen som Gud refererar till i Första Moseboken samma land som Benjamin Netanyahu leder nu?

Är USA i krig eller inte?

Carlson, som tidigare kritiserat Trump för att ha övergett sin ”America First”-politik i samband med den eskalerande konflikten mellan Israel och Iran, satte sedan Cruz under ytterligare press. Senatorn hade nämligen tidigare gjort ett överraskande uttalande om USA:s roll i konflikten.

– Jag sa vi. Israel leder dem, men vi stöder dem, sa Cruz när Carlson påpekade att han tidigare sagt att USA genomförde attacker mot Iran.

Carlson reagerade starkt på att den amerikanska hållningen i konflikten verkar variera beroende på vilken politiker man frågar:

– Du levererar nyheter här. USA:s regering förnekade i går kväll… på Trumps vägnar, att vi agerar på Israels vägnar i någon offensiv kapacitet.

Cruz försökte backa:

– Nej, vi bombar dem inte. Israel bombar dem.

– Du sa just att vi gjorde det. Det här är allvarligt. Du är senator. Om du säger att USA är i krig med Iran just nu, så lyssnar folk, påpekade Carlson.

Ingen djupare kunskap om Iran

Programledaren passade också på att avslöja Cruz okunskap om Iran när han frågade den republikanske politikern om hur många människor som bor i Iran.

– Jag känner inte till befolkningsstorleken, medgav Cruz, vilket fick Carlson att utbrista:

– Inte alls? Du vet inte befolkningen på det folk du försöker störta?

Cruz försökte vända frågan mot Carlson, som snabbt svarade ”92 miljoner”.

– Hur kan du inte veta det? Det är ganska relevant eftersom du förespråkar ett störtande av landets regering.

Cruz erkände också att han inte heller hade några djupare kunskaper om Irans etniska sammansättning, och medgav att han inte var någon expert på landet vars regering han vill störta. Han argumenterade också för att denna typ av detaljkunskaper var irrelevanta i sammanhanget.

Nya Dagbladet har tidigare, i en analysartikel, uppmärksammat hur det till stor del är religiös kristen fanatism som ligger bakom USA:s gränslösa stöd och undergivenhet gentemot Israel.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Snart är islam störst i världen

publicerad 18 juni 2025
– av Redaktionen
Idag finns det cirka två miljarder muslimer - jämfört med 2,3 miljarder kristna.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

64 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Islam växte ungefär tre gånger snabbare än kristendomen, mellan 2010 och 2020. Det visar nya data från Pew Research Center, som pekar på högre födelsetal och lägre grad av avhopp som de främsta förklaringarna.

Den globala muslimska befolkningen ökade med nästan 21 procent under det senaste decenniet. Kristendomen växte betydligt långsammare – med omkring 6 procent under samma period. Islam växte därmed dubbelt så snabbt som världens befolkning i stort, som ökade med 10 procent.

Enligt studien fick islam dessutom fler nya anhängare än alla icke muslimska religioner tillsammans under perioden.

Bland orsakerna till utvecklingen nämns särskilt muslimska kvinnors högre fruktsamhet och den lägre medelåldern i den muslimska befolkningen. Under 2015–2020 fick en muslimsk kvinna i genomsnitt 2,9 barn, jämfört med 2,2 barn för kvinnor som inte tillhörde islam.

Nettoeffekten av människor som anslöt sig till eller lämnade islam var liten – båda grupperna uppgick till ungefär 1 procent under 2010-talet.

Fördelning baserat på region. Foto: Pew Research Center

Expanderar mycket snabbt

Kristendomen är fortfarande världens största religion med 2,3 miljarder anhängare år 2020. Islam är näst störst med 2 miljarder. Men medan antalet kristna ökade, minskade religionens andel av världens befolkning med nästan 2 procent under perioden.

Enligt studien har kristendomens tillväxt bromsats av ett stort antal avhopp till icke religiös tillhörighet. För varje hundratal vuxna som växte upp som kristna, tappade religionen i genomsnitt 11,6 personer.

– Islam är på väg att bli världens största religion inom en nära framtid, om inte trenderna förändras, säger Conrad Hackett, huvudforskare på Pew Research Center och en av rapportens författare, enligt The Washington Post.

Han beskriver utvecklingen som ”slående”, och konstaterar att muslimer och kristna nu ligger betydligt närmare varandra i antal eftersom islam expanderar snabbare än någon annan stor religion.

Undersökningen bygger på tusentals folkräkningar och enkäter i 201 länder och omfattar sju grupper: kristna, muslimer, hinduer, buddhister, judar, andra religioner samt personer utan specifik religiös tillhörighet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Iran använde ”ospårbar” robot i attack mot israelisk underrättelseanläggning

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 17 juni 2025
– av Redaktionen
Bilder från vad som ska vara robotnedslaget vid Mossads högkvarter beläget i huvudstaden Tel Aviv.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

64 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Irans försvarsministerium uppger att man använde en ny, ospårbar robot i attacken mot den ökända israeliska underrättelsetjänsten Mossads högkvarter i Tel Aviv och hävdar att attacken trängt igenom flera lager av luftförsvar.

– I dagens attack använde vi missiler som inte kunde spåras eller skjutas ned, sade den iranske brigadgeneralen Reza Talaei-Nik, enligt den iranska statliga nyhetsbyrån IRNA.

Han beskrev operationen som en överraskning för israelerna och varnade för att de kommer att få se mer.

Tidigare idag uppgav Iran att dess missilattacker träffat ett militärt underrättelsecenter samt ett operationsplaneringscenter för Mossad, beläget i huvudstaden Tel Aviv. Bilder visar en rökpelare vid vad som ska vara den aktuella platsen.

 

Talaei-Nik tillade att Israel inte är förberett på en långvarig konflikt.

– Den sionistiska regimen kan inte stå emot ett långt krig, sade han och tillade att Irans militär har utrustats med avancerade system – varav vissa ”ännu inte ens har tagits i bruk”.

Samtidigt har den israeliska militären infört nya strikta censurriktlinjer som kraftigt begränsar lokala medier från att rapportera om missil- och drönarattacker på israeliskt territorium, vilket tros vara ett sätt att mörka Irans faktiska kapacitet att slå tillbaka och ge sken av militär överlägsenhet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.