Demokraterna återtar representanthuset – Republikanerna befäster senaten

publicerad 7 november 2018
Demokraternas Nancy Pelosi väntas bli ny talman i representanthuset och USA:s tredje viktigaste politiker.

Demokraterna lyckades som väntat återta representanthuset i mellanårsvalet i USA. Samtidigt kopplar Republikanerna ett allt starkare grepp om senaten.

Inför mellanårsvalet hade Republikanerna 235 ledamöter i representanthuset och Demokraterna 193 ledamöter. Det mesta pekade på att Demokraterna skulle återta kontrollen över representanthuset, någonting man inte haft sedan mellanårsvalet 2010. Mycket riktigt visade sig de flesta opinionsmätningar vara korrekta och nu pekar allt på att Demokraternas Nancy Pelosi blir representanthusets nya talman, en post som hon hade åren 2007-2011.

Men i senaten gick det bättre för Republikanerna som befäste sin majoritet. Det mesta pekar på att man ökar sin majoritet, som inför valet låg på 51 av 100 mandat i senaten.

För president Donald Trump är valresultatet ett nederlag då han kampanjat hårt för republikanska kandidater. Att partiet tappar kontrollen över representanthuset kommer med största sannolikhet göra det väldigt svårt för Trump att få igenom viktiga reformer, exempelvis bygget av muren mot Mexiko.

Trots att hans parti tappade representanthuset beskrev Trump mellanårsvalet som en ”enastående framgång” på Twitter.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.