Mellanårsvalet 2018

Demokraterna återtar representanthuset – Republikanerna befäster senaten

Demokraternas Nancy Pelosi väntas bli ny talman i representanthuset och USA:s tredje viktigaste politiker.

Demokraterna lyckades som väntat återta representanthuset i mellanårsvalet i USA. Samtidigt kopplar Republikanerna ett allt starkare grepp om senaten.

Inför mellanårsvalet hade Republikanerna 235 ledamöter i representanthuset och Demokraterna 193 ledamöter. Det mesta pekade på att Demokraterna skulle återta kontrollen över representanthuset, någonting man inte haft sedan mellanårsvalet 2010. Mycket riktigt visade sig de flesta opinionsmätningar vara korrekta och nu pekar allt på att Demokraternas Nancy Pelosi blir representanthusets nya talman, en post som hon hade åren 2007-2011.

Annons:

Men i senaten gick det bättre för Republikanerna som befäste sin majoritet. Det mesta pekar på att man ökar sin majoritet, som inför valet låg på 51 av 100 mandat i senaten.

För president Donald Trump är valresultatet ett nederlag då han kampanjat hårt för republikanska kandidater. Att partiet tappar kontrollen över representanthuset kommer med största sannolikhet göra det väldigt svårt för Trump att få igenom viktiga reformer, exempelvis bygget av muren mot Mexiko.

Trots att hans parti tappade representanthuset beskrev Trump mellanårsvalet som en “enastående framgång” på Twitter.


Liknande artiklar


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!