Demografi och familjebildning i fokus på ungersk konferens

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 15 september 2023
- av Markus Andersson
Ungerns president Katalin Novák är tydlig med att det behövs fler barn.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under årets demografikonferens i Budapest betonade Ungerns president Katalin Novák att det blir meningslöst att fokusera på klimatförändringar och att “rädda jorden” – om det ändå inte föds några barn att lämna över denna till.

Landets premiärminister Viktor Orban beklagade sig också över att ingenting tyder på att den liberala eliten i väst kommer att börja föra en mer familjevänlig politik – och att hoppet istället står till att nationalkonservativa krafter tar makten i fler länder.

Vartannat år sedan 2015 har Budapest Demographic Summit arrangerats i Ungern för att belysa och diskutera frågor som har med familjebildande, födelsetal och demografiska utmaningar att göra. Den 14 – 16 september var det dags igen och denna gång medverkade förutom ungerska toppolitiker bland andra Serbiens president Aleksandar Vucic, Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Bulgariens president Rumen Radev – bland många inbjudna utländska talare.

Konferensen beskrivs som ”det allra viktigaste internationella strategiska forumet kring demografiska frågor” där makthavare från hela världen träffas ”för att dela med sig av sina tankar om hur man skapar en säker och förutsägbar framtid för familjer och framtida generationer”.

Familjen måste skyddas inte bara för sitt egenvärde, sin demografiska nödvändighet och sina ekonomiska fördelar, utan också för att den är en trygg punkt när vi står inför utmaningar, när världen omkring oss verkar falla sönder. Som påven Johannes Paulus II sade: ’Som familjen går, så går nationen och så går hela den värld i vilken vi lever’”, skriver man vidare.

Familjen är lösningen

I kontrast till vänsterliberala huvudströmningar framställs familjebildning inte som ett problem, utan som en nyckel till att lösa de problem mänskligheten står inför där man betonar vikten av att bevara ”vårt hem, vår födelseplats och vår kultur för våra barn och barnbarn”.

Deltagarna i BDS anser att vår planet inte hotas av ansvarsfullt barnafödande och föräldraskap, utan tvärtom; starka familjer är nyckeln till en ansvarsfull kultur som övervinner en livsstil av slöseri. De tror att nyckeln till vår hållbara framtid är att stärka familjerna ekonomiskt och moraliskt, och att få resurserna att arbeta för familjernas välstånd. De anser att familjerna är de grundläggande beståndsdelarna i en nation, att de demografiska utmaningarna måste vara en viktig prioritering och att effektiva lösningar måste utvecklas för att övervinna dem”, betonar man vidare.

Ungerns president Katalin Novák, som var värdinna vid eventet, påpekade att den demografiska krisen ignoreras i vänsterliberala narrativ trots att dess effekter är potentiellt ”oreparerbara” .

Vid Budapest Demographic Summit tyckte jag att det var viktigt att påpeka att om barnlöshet blir normen, och färre barn föds varje år än vad som finns kvar, kommer vår älskade och förmodat säkra värld att falla sönder. Utan barn finns det ingen framtid. Det är bara vettigt att ta hand om jorden om vi har barn och barnbarn som vi kan lämna den vidare till”, förtydligar hon också på X, tidigare Twitter.

Orbán sågar liberala makthavare

I vänsterliberala medier hånas konferensen och dess fokus på familjebildning framom migration och karriärism, där narrativet framförallt är att koppla ihop den med populism, ”högerextremism”, “rasism” och “konspirationsteorier”.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán höll ett anförande där han i sammanhanget betonade att det blir svårt att övertyga de liberala eliter som styr väst om att man måste föra en mer familjevänlig politik – och uttrycker istället en förhoppning att mer nationalkonservativa krafter tar makten i så många länder som möjligt.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni passade på att berömma Ungerns familjepolitik och menar att landet är det främsta exemplet på hur man med politisk vilja och riktade åtgärder faktiskt kan bryta trenden med negativa födelsetal.

– Italien ser med beundran på de resultat som Ungern har uppnått, utbrast hon.

Giorgia Meloni talar. Foto: Balázs Orbán/Twitter

En annan välkänd deltagare var psykologiprofessorn och psykologen Jordan Peterson som bland annat betonade att en partner, barn, familj och gemenskap tillhör det absolut viktigaste man behöver i livet.

– Du måste existera i relation till dem, annars finns det inget hopp för samhället, sa han bland annat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!