Dansskola: ”balett är en elitistisk vit konstform”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 6 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Är balett snart ett minne blott?

En dansskola i England undantar balett vid inträdesprov mot bakgrund av att dansformen av skolstyrelsen anses vara ”en elitistisk vit konstform”.  Samma skola planerar även att ”avkolonisera” läroplanen samt göra den ”könsneutral”.

Dansskolan ifråga är The Northern School of Contemporary Dance (NSCD), belägen i arbetarstaden Leeds i norra England. NSCD meddelar i en kommuniké att skolan aktivt ”granskar dess innehåll” och att man tagit bort balett från skolans inträdesprov ”på grund av dess potentiellt omtvistade natur”.

Skolan kommer från och med höstterminen 2022 inte att använda dansformen balett som en del av sina delprov. Skälen man anger är bland annat, ”kostnaden för att lära sig dansstilen, dess idealisering av särskilda kroppsformer och könsuppdelade roller, kommenterar ansvariga på skolan.

Den baletträdda skolan NSCD. Foto: faksimil/Youtube

Chefen för grundutbildningen, Francesca McCarthy, kallar balett för ”en vit elitistisk konstform” samt att den traditionella terminologin inom balett använder ”ballerina” för kvinnor och ”danseur” för män. Något hon anser vara ”problematiskt” samt ”exkluderande”.

Francesca McCarthy menar att balett har ”starkt könsuppdelade rötter” och är ”problematisk i förhållande till inkludering av icke binära och transdansare”.

Youtube-personligheten och bloggaren Henrik Palmgren har i ett inlägg på Twitter uppmärksammat det faktum att dansformen balett kan bli nästa påstådda vithetselitistiska samhällsproblem.

Balett kommer dock tillsvidare att undervisas på The Northern School of Contemporary Dance, under förutsättning att skolan kan finna sätt som ”inkluderar” allt och alla.

Francesca McCarthy berömmer sin ”underbara fru” och det lesbiska parets två adopterade söner, för att ha gjort henne mer medveten om ”de utmaningar som ungdomar upplever idag”. Hon tillägger att NSCD aktivt uppmuntrar personalen att använda könsneutrala ord för att inte kränka eleverna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!