Danska aktivister saboterar regeringens coronapolitik

publicerad 30 december 2021
- av Sofie Persson
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke.

I Danmark har en grupp aktivister påbörjat försök att underminera regeringens extrema coronapolitik genom att boka in tester och vaccinationer för att sedan inte dyka upp. Hälsoministern hävdar nu att det gruppen gör är ett ”hån mot den danska befolkningen”.

I Fredriksberg i Danmark var det under julafton flera personer som bokade in sig för att ta ett PCR-test men få kom till sina inbokade tester. Det som kan vara en ren tillfällighet kan också ha orsakats av en grupp aktivister i landet som vill underminera regeringens hantering av den så kallade coronapandemin.

Aktivisterna går under en Facebook-grupp som kallar sig ”Digital Civil Ulydighed” och ska uppmana människor att boka in tider för covidvaccin eller tester för att sedan inte dyka upp, rapporterar Pov International.


Annonser:


Gruppen har i skrivande stund cirka 1500 medlemmar och anser att regeringen gått för långt vad gäller restriktioner och vaccin. Medlemmarna fruktar också för att man ska börja kräva att alla medborgare tar covidvaccin.

I gruppen har man uppmanat sina medlemmar att boka tid för vaccinering eller PCR-test för att sedan inte dyka upp vid testtiden. Anledningen är att man vill få systemet att krascha eller att människor ska börja avstå från att boka tider på grund av exempelvis långa väntetider.

Danmarks hälsominister Magnus Heunicke menar i ett Facebook-inlägg att landet ”både testar och vaccinerar långt mer än de flesta andra länder” samt att man haft ”en låg nivå av överdödlighet jämfört med andra länder under de senaste 22 månaderna”. Samtidigt blir Heunicke överdrivet upprörd över den lilla gruppen aktivister och dess inverkan och menar att det är ”rent sabotage”.

Detta är rent sabotage för Danmarks insatser och det är ett hån mot den danska befolkningen”, skriver han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.