Danmark skickar allt sitt artilleri till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 1 februari 2023
- av Isac Boman
Caesar-artillerisystem används under en övning av franska armén.

Danmark kommer att skicka allt artilleri man överhuvudtaget besitter till kriget i Ukraina. Statsministern meddelar också att man överväger att skicka stridsvagnar.

Därtill ska man också finansiera 1000 pelletsdrivna värmeaggregat och bränsle till staden Mykolajiv.

Under veckan besökte Danmarks statsminister Mette Frederiksen staden Mykolajiv i Ukraina, tillsammans med utrikesminister Jeppe Kofod och försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen. I samband med besöket meddelade man att Danmark kommer att donera allt sitt artilleri till landet.

Det ska handla om 15 franska Caesar-artillerisystem, vilket är lastbilsmonterade 155 mm-haubitsar som kan träffa mål på fyra mils avstånd.

Danmark må vara ett litet land, men det råder ingen tvekan om att vi hjälper till att göra stor skillnad för ukrainarna. Det är så viktigt att länder som Danmark inte bara ser på passivt, utan att vi istället tar ställning och tar ansvar”, skrev Ellemann-Jensen på Instagram.

Frederiksen har också bekräftat att man haft en diskussion angående stridsvagnar med president Zelenskyj under besöket, men det är dock oklart om Danmark kommer att skicka några till kriget. Flera länder har skickat stridsvagnar, däribland Norge och Tyskland. Även Sverige kan komma att sända stridsvagnar vid tillfälle, något som försvarsminister Pål Jonson inte utesluter.

Samtidigt kommer man att finansiera 1000 stora värmeaggregat och pellets till Mykolajiv.

Detta kan hjälpa till att sänka Ukrainas gasförbrukning och koldioxidutsläpp, säger Asbjørn Brink, chef för Unops nordeuropeiska avdelning som organiserar energistödet till TT.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.