SD: ”Sverige bör skicka stridsvagnar till Ukraina”

Kriget i Ukraina

publicerad 27 januari 2023
- av Isac Boman
En Stridsvagn 22 vid en Nato-övning på Gotland i juni 2022.

Sverige bör också skicka stridsvagnar till Ukraina, menar nu Sverigedemokraterna. Sammanlagt vill man skicka 14 stridsfordon, något försvarsminister Pål Jonson inte utesluter.

Ett antal länder står nu i färd att skicka stridsvagnar till kriget i Ukraina. Tyskland har bland annat godkänt att andra länder får skicka Leopard 2-stridsvagnar och kommer även själv att bidra med 14 stycken. Storbritannien meddelade i mitten av januari att även de kommer att skicka 14 stridsvagnar, något som Nya Dagbladet rapporterade om. USA och Norge kommer också att sända stridsvagnar, även om det är oklart hur många.

Nu anser även Sverigedemokraterna att Sverige bör skicka stridsvagnar till Ukraina.

Sverige bör kunna skicka 14 stycken Stridsvagn 122 till Ukraina, vilket endast skulle utgöra cirka 10 procent av vårt totala antal”, skriver partiets företrädare i en debattartikel på Schibstedtidningen Aftonbladet.

Försvarsminister Pål Jonson menar dock att man inte kommer att skicka några stridsvagnar i nuläget, utan att fokus just nu ligger på att få iväg nästa stödpaket till landet som regeringen lade fram förra veckan. I denna sändning kommer det att finnas bland annat granatgevär, pansarskott och minröjningsmateriel samt stridsfordon 90 (CV 90) till ett värde av ungefär 4,3 miljarder kronor. Jonson utesluter dock inte att man kan komma att skicka stridsvagnar vid ett senare tillfälle.

Jag utesluter ingenting, vare sig möjlighet att skicka stridsvagnar eller att bidraga med underhåll, utbildning eller logistik, säger han till TT.

Ryssland har reagerat på de kommande leveranserna av stridsvagnar från diverse länder och menar att dessa beslut gör dem ”inblandade” i kriget.

Sverigedemokraterna motiverar partiets linje med att man ser det som att ”vår och Europas framtid avgörs på slagfältet i Ukraina”.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.