Danmark först ut med återvandringsprogram till Syrien

publicerad 10 mars 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Danska myndigheter konstaterar att Syriens huvudstad Damaskus nu inte längre kan betraktas som farlig och har nu påbörjat ett återvandringsprogram till landet. Initialt kommer knappt 450 syrier uppmanas att återvända till sitt hemland men programmen kommer att på sikt omfatta betydligt fler migranter än så.

– Vi har gjort det klart för syriska flyktingar att deras uppehållstillstånd är tillfälliga. De kan dras tillbaka ifall skydd inte längre behövs, säger landets migrationsminister Mattias Tesfaye.

Danmark blir i och med detta först ut med återvandringsprogram för syrier. Tanken är att syrier i Danmark mot bakgrund av den stabiliserade situationen i Syrien ska erbjudas möjligheten återförenas med sina landsmän i hemlandet.

– Vi måste ge människor skydd så länge som det behövs. Men när förhållandena i hemlandet förbättrats bör en före detta flykting återvända hem och återetablera ett liv där, säger Tesfaye.

De som nu får sina uppehållstillstånde återkallade kommer att tilldelas platser på särskilda center för återvändare men kommer enligt The Guardian inte faktiskt att tvingas att lämna landet. Den övergripande utgångspunkten och förhoppningen är att så många som möjligt väljer att lämna Danmark frivilligt.

Danmarks premiärminister Mette Frederiksen och hennes socialdemokratiska parti har i övrigt lovat att göra Danmark mindre attraktivt för migranter och klargjort att landet siktar på ett antal asylsökande nära noll. Detta har i sin tur fått vänsterliberaler och andra migrationsaktivister att rasa och hävda att Danmark är villiga att utsatta syrierna för skada genom att skicka tillbaka dem till landets påstått brutala politiska styre.

Många applåderar dock tilltaget och menar att Danmark agerar helt rätt som uppmanar till återvandring när situationen i migranternas hemländer stabiliserats och påpekar dessutom att det ansvar Danmark faktiskt åtagit sig varit att ge migranterna temporärt skydd – inte att erbjuda permanent bosättning i landet.

I Danmark finns det idag mellan 35 till drygt 40 000 personer födda i Syrien eller i Danmark med två syriska föräldrar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!