Coronasmittade presidenten: Jag mår mycket bra tack vare hydroxiklorokin

publicerad 10 juli 2020
- av Isac Boman
Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Brasiliens president Jair Bolsonaro slår tillbaka mot de som kritiserat hans val att använda hydroxiklorokin för att behandla sin coronavirusinfektion. Presidenten säger att han mår mycket bra tack vare läkemedlet och att han kommer att leva ett långt liv.

Det var på Twitter som presidenten la upp en bild på sig själv där han tog en dos av malariamedicinen hydroxiklorokin, en behandlingsmetod mot covid-19 som han och Donald Trump länge förespråkat och blivit hånade för, men som senare visat sig vara mycket effektiv mot coronaviruset.

I sitt inlägg la han också upp en bild på sig själv där han sitter vid ett bord och håller upp en kopp med kaffe. Inlägget lades upp som svar på de spekulationer och gissningar om presidentens tillstånd som förts i medier och av politiska motståndare sedan det kom fram att Bolsonaro bekräftats smittad av viruset efter att ha klagat på feber och muskelvärkningar.

Till er som är motståndare till hydroxiklorokin men som inte presenterar några alternativ. Jag ber om ursäkt, men jag måste informera er om att jag mår mycket bra tack vara medicinen och med Guds hjälp kommer jag att leva mycket länge”, skrev presidenten.

Bolsonaro försvarade vidare Brasiliens hantering av coronapandemin och lyfte fram hur man har gett extra utbetalningar och ekonomiskt stöd till arbetare och räddat många brasilianska arbeten utan att stänga ner samhället helt som många andra länder gjort.

Presidenten förklarade vidare att han mår mycket bättre idag och att han bara är en av många som läkemedlet hydroxiklorokin har fungerat för samt att han är glad att det finns behandlingar som fungerar för att bekämpa coronaviruset.

– Vi vet att de inte har fått sin effektivitet vetenskapligt bevisad men jag är en av många som det har fungerat för. Så jag litar på hydroxiklorokin, gör ni?

Bolsonaro har fått mycket kritik under coronapandemin, inte minst för att Brasilien är extra hårt drabbat med över 1,6 bekräftade fall och närmare 67 000 dödsoffer. En siffra som enbart har överträffats av USA. Presidenten menar dock att man har agerat på rätt sätt och försvarar de val som Brasilien gjort och bland det brasilianska folket är presidenten fortfarande mycket populär.

– Vår president är en populär man. Han visar att han inte är rädd för att dö. Han kommer att tillfriskna och ta sig igenom sjukdomen
, säger Riberio, 59 till The Daily Mail.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.