Coronaprotesterna fortsätter i Italien

publicerad 25 oktober 2020
- av Isac Boman
En tidigare coronaprotest i Rom.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att Italiens premiärminister Giuseppe Conte än en gång infört hårda restriktioner med motiveringen att förhindra smittspridningen av coronaviruset så samlades hundratals italienare för att visa sitt missnöje mot repressionen och för att kräva tillbaka det italienska folkets fri- och rättigheter. Protesterna slutade med våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och polis och sju demonstranter arresterades.

Guiseppe Conte har motiverat den hårdnande repressionen med utegångsförbud, krav på social distansering, tvångsstängda näringsverksamheter och andra hårda restriktioner med att smittspridningen återigen är på väg att öka i landet.

Många italienare har dock uppenbarligen tröttnat på repressionen och under natten till söndagen valde hundratals av dem att trotsa det nattliga utegångsförbudet i Rom och visa sitt missnöje mot statens omfattande begränsning av deras rörelsefrihet.

Efter ett tag uppstod konfrontation mellan demonstranter och polisen och AFP uppger att föremål ska ha kastats på polisen och skadat två , men också att polisen grep sju av demonstranterna. Natten tidigare så utspelade sig liknande scener i Neapel när många invånare där gick man ur huse för att protestera mot coronarepressionen.

Protesterna mot coronarepressionen tog sig många uttryck under natten och invånare valde bland annat att skjuta upp fyrverkerier med samma färger som den italienska flaggan för att visa sin patriotism och sitt missnöje med den förda coronapolitiken.

Europeisk och svensk massmedia beskriver konsekvent demonstranterna som högerextrema, nyfascister och kopplade till den italienska organisationen Forza Nuova.

Italien var också det europeiska land som först drabbades hårt av viruset och som också snabbt införde mycket hårda restriktioner och regler med motiveringen att minska smittspridningen. Redan i februari infördes exempelvis omfattande utegångsförbud och rörelsebegränsningar, och det är alltså detta som italienarna nu vill slippa behöva genomlida igen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!