”CNN fabricerade Rouhanis citat”

Den iranska nyhetsbyrån FARS pekar på att landets president Hassan Rouhani aldrig ens nämnde ordet "Förintelsen" i en intervju med CNN. Detta efter att CNN skrivit att Rouhani kallat Förintelsen för ett "förkastligt" brott.

publicerad 2 oktober 2013
Irans president Hassan Rouhani

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det handlar om en intervju som president Rouhani genomförde med CNN-reportern Christiane Amanpour. På en fråga om Rouhanis tankar kring Förintelsen och hans föregångare Mahmoud Ahmadinejad – som tidigare kallat Förintelsen för en judisk myt – svarade Rouhani att Förintelsen var en historisk händelse, och att han inte var någon historiker.

Påhittade uttalanden
Men CNN fabricerade ihop citat som påståtts ha sagt av Rouhani där han fördömer Förintelsen, skriver FARS.

– Generellt kan jag säga dig att vilket brott i historien som än sker mot mänskligheten, inklusive de brott nazisterna åstadkom mot judarna, är klandervärda och förkastliga, ska Rouhani ha sagt enligt CNN.

Ordföranden i det iranska parlamentets nationella råd, Alaeddin Boroujerdis, var inte nöjd över att CNN fabricerat Hassan Rouhanis svar.

– Efter att ha förvrängt uttalanden av vårt lands president, måste CNN förbjudas och rättsliga åtgärder måste vidtas.

Medier kritiska mot CNN
Flera ansedda medier har skrivit om att CNN fabricerat Rouhanis uttalanden. Bland dem finns: Fox NewsDaily Telegraph och kanadensiska National Post.

På finanstidningen Wall Street Journals ledarsida får CNN svidande kritik och man utdelar beröm till FARS för nyhetsbyråns rapportering om händelsen.

FARS har bett CNN att korrigera den felaktiga översättningen, sända om intervjun och be om ursäkt – någonting som det amerikanska mediet vägrar att göra. Istället hävdar man att översättningen baserades på en expert från ”Rouhani och co.”

”Iranska extremister”
CNN-reportern Christiane Amanpour, som genomförde intervjun med Rouhani, blev förgrymmad av Wall Street Journals ledarartikel. Hon anklagar finanstidningen för att ”krypa ner i sängen med iranska extremister”, och syftar på nyhetsbyrån FARS regeringsvänliga framtoning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!