CIA:s specialenhet ger Israel information om Hamas

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 16 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Amerikansk underrättelsetjänst ger Israel information om Hamasledares positioner.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I samband med att kriget mellan Israel och Palestina bröt ut utsåg den amerikanska underrättelsetjänsten en ny arbetsgrupp, vars uppdrag bland annat går ut på att samla in information om var den saknade gisslan befinner sig. Med hjälp av denna enhet säger man sig ha kunnat avslöja viktig information om Hamas högsta ledning.

CIA menar att de förmedlat information till Israel om högt uppsatta ledare inom Hamas och om var den kvarvarande gisslan finns, enligt en rapport från The New York Times som publicerades i fredags, där amerikanska tjänstemän uttalat sig anonymt.

Enligt rapporten har USA inte delat information om Hamasoperatörer på låg eller mellannivå till Israel. Vissa amerikanska tjänstemän anser också att det är missriktat att rikta in sig på Hamasmedlemmar på lägre nivå eftersom dessa lättare kan ersättas. Något man menar “innebär en onödig risk för civila”.

Man påpekar även att Israels flyganfall i Gaza dessutom riskerar att skynda på rekryteringen till Hamas. Rapporten sägs heller inte förtydliga om den information CIA lämnat till Israel varit värdefull.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober beordrade USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan bildandet av arbetsgruppen. CIA-chefen William J. Burns sägs också aktivt och intensivt samarbeta med Mossad-chefen David Barnea för att få resten av gisslan frigiven.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan och CIA-chefen William Burns.

CIA höjer klassificeringen av Hamas

Enligt en så kallad N12-rapport har den israeliska armén IDF kontroll över 60 procent av Gazaremsan. Israeliska säkerhetstjänstemän tror att återvändandet av Gazas invånare till norra Gazaremsan kan användas som ett förhandlingskort för att frige gisslan.

Israel har informerat USA om att man uppskattar att IDF eliminerat en tredjedel av Hamas soldater sedan den militära operationen Operation Swords of Iron inleddes. Hamas kunde enligt bedömare mönstra upp till 25 000 soldater innan den 7 oktober. Baserat på IDF:s uppgifter skulle det betyda drygt 8 000 stupade Hamas-medlemmar.

Enligt amerikanska tjänstemän gömmer sig Hamas ledare Yahya Sinwar i de djupaste delarna av Hamas tunnelnätverk under Khan Yunis i södra Gaza. Han misstänks också omges av den israeliska gisslan.

CIA har höjt Hamas klassificering från nivå fyra till nivå två, vilket på CIA-språk innebär ökad resursanvändning för att samla in information om gruppen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!