CIA försedde Irak med kemiska vapen

publicerad 1 september 2013

Nya dokument som offentliggörs visar att USA:s samarbete med Saddam Husseins regim i Irak under Gulfkriget var närmare än man trott. CIA ska enligt dokumenten ha försett Irak med den dödliga nervgasen sarin.

USA visste att Saddam Hussein avfyrade några av historiens värsta kemvapenattacker. Ändå gav de honom tillåtelse att göra det, skriver Foreign Policy som publicerar de hittills okända CIA-dokumenten.

Irak hade ett starkt stöd av USA under Gulfkriget på 80-talet. Stödet var så starkt att USA:s underrättelsetjänst CIA försedde Saddam Husseins regim med den dödliga nervgasen sarin. En gas som USA nu anklagar Syriens regim för att ha använt mot sitt folk.


Annonser:


Enligt Foreign Policy har amerikanska tjänstemän länge förnekat kemgassamarbetet med Irak. Många hänvisade att Saddam Husseins regim aldrig klargjorde vad han skulle använda vapnen till. Men Rick Francona, som var stationerad i den irakiska huvudstaden Bagdad under 1988, målar upp en annan bild.

– Irakierna berättade aldrig vad de skulle göra med nervgasen. De behövde inte göra det, för visste redan, säger Francona till Foreign Policy.

Det har sedan tidigare framkommit att USA gett Irak tillgång till material som avslöjade var Iran hade positionerat sig. Detta trots att man hade starka misstankar om att Irak skulle slå till med kemiska vapen mot Iran.


Fakta Gulfkriget:

Gulfkriget var en väpnad konflikt mellan Irak och Iran som ägde rum från september 1980 till augusti 1988 vilket gör det till det längsta konventionella kriget under 1900-talet.

Iraks angrepp mot Iran hade sin orsak i en gammal territoriell strid om några oljerika områden längst inne i Persiska viken och Irak krävde gränsändringar.

Iraks ledare Saddam Hussein hoppades kunna utnyttja det av revolutionen försvagade Iran för att vinna en snabb seger.

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.