Burkina Faso: Minst 14 döda i kyrkattack

publicerad 2 december 2019
Kyrka i huvudstaden Ouagadougou, Burkina Faso.

Minst 14 personer dödades när beväpnade män under söndagen öppnade eld i en kyrka i Burkina Faso.

Dådet ägde rum i Hantoukoura i landets östra del, nära gränsen till Niger. Gärningsmännen ska till och med ha dödat pastorn och barn. Det ska även röra sig om många skadade. Enligt vittnen ska de sedan ha flytt platsen med hjälp av motorcyklar.

Vem som ligger bakom dådet är ännu oklart, men misstankar riktas mot jihadister som är aktiva i området.

Majoriteten av befolkningen i Burkina Faso utövar någon form av traditionell naturreligion, vilket ofta blandas med kristna och muslimska seder. Ungefär en femtedel av befolkningen beräknas ha någon typ av kristen identitet, och ungefär femtio procent muslimsk.

Sedan 2015 har islamistiska terrordåd ökat i landet, vilket har tvingat tusentals skolor att stänga. Under de senaste åren har hundratals dödats i regionen i en konflikt som spridits från grannlandet Mali. Där tog jihadister över delar av landet 2012 tills franska trupper drev bort dem.

 

Källa: BBC
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.