”Bröststrykning” plågar många kamerunska flickor livet ut

publicerad 19 oktober 2015

“Bröststrykning” kallas en kamerunsk sed där unga flickors bröst masseras med varma föremål, oftast en stekspade eller mortelstöt, i ett försök att förhindra normal bröstutveckling.

Avsikten med detta är att göra flickans kropp mindre attraktiv för män och, förhoppningsvis, på den vägen skjuta upp hennes sexuella debut. Föräldrar i Kamerun är ofta rädda att flickorna inte ska kunna fullfölja sina studier om de träffar en man och blir gravida.

Allt som oftast utförs denna procedur av en kvinnlig familjemedlem, antingen i hemmet eller i samvaro med en ”helare”. Processen påbörjas redan när flickan når puberteten, vilket för vissa flickor kan inträffa redan vid åtta års ålder.

Offrens konsekvenser kan vara ödesdigra – cystor, bröstcancer och amningsproblem är vanliga. Många flickor får också psykologiska sår som uppstår i spåren av denna metod. Enligt en rapport ifrån den statliga utvecklings- och samarbetsorganisationen GIZ, (Deutsche Gesellschaft für internationale zusammenarbeit) som publicerades 2011, har var tionde kamerunsk flicka utsatts för bröststrykning.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.