Brittiska regeringen ville att NY Times förstörde Snowdenfiler

publicerad 31 augusti 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritanniens regering har bett tidningen New York Times att förstöra de kopior med material från Edward Snowden som man förfogar över, uppger källor som nyhetsbyrån Reuters talat med.

För några veckor sedan skickade den brittiska regeringen ut agenter som såg till att The Guardians filer med material som visselblåsaren Edward Snowden läckt från den amerikanska säkerhetsorganisationen NSA, förstördes. The Guardian hade sedan tidigare delat med sig kopior av materialet till ansedda New York Times.

Vill ha bort känsliga dokument
Eftersom den brittiska regeringen är högst angelägna om att se till att allt material som Snowden läckt om USA och andra länders massiva övervakning förstörs har man nu bett New York Times att radera det material som The Guardian försett dem med, rapporterar Reuters.

Utöver New York Times delade även The Guardian material om massövervakningen med journalistgruppen Propublica, den sistnämnda har dock inte den brittiska regeringen kontaktat ännu. Enligt Alan Rusbridger, chefredaktör på The Guardian, tog det tre veckor innan Storbritannien kontaktade New York Times och ville att de skulle förstöra Snowdenfilerna som man förfogade över.

Förhörde journalistpartner
Den brittiska förfrågan ska ha mötts med tystnad från The New York Times redaktör Jill Abramson, skriver TT.

För några veckor sedan blev även The Guardian-journalisten Glenn Greenwalds partner David Miranda omhändertagen på Heathrowflygplatsen i London. Där förhördes han i hela nio timmar och blev av med material som var av värde för att avslöja myndigheters massövervakning av medborgare och privatpersoner. Miranda har vidtagit rättsliga åtgärder mot de brittiska myndigheterna.

 

Läs även:
Regeringen tvingade Guardian att förstöra Snowdendokument
Greenwalds partner anhållen av polis i nio timmar

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!