Brittisk myndighet: Pfizer vilseledde allmänheten

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 28 november 2022
- av Sofie Persson
TH: Pfizers vd Albert Bourla.

I en intervju förra året påstod Pfizers vd Bourla att “fördelarna talade för” att barn mellan fem och elva år bör ta covidvaccin – ett uttalande som också gjordes innan preparatet godkändes för barn i Storbritannien. En brittisk tillsynsmyndighet slår nu fast att Pfizer med detta vilselett allmänheten.

I december 2021 hävdade Pfizers vd Albert Bourla under en intervju med den brittiska statskanalen BBC att det “inte råder någon tvekan om att fördelarna helt och hållet talar för” att vaccinera barn mellan fem och elva år mot covid-19. Han menade också att coronaviruset ”frodades” i skolorna och att det ”kommer att vara barn som får svåra symptom”.

Vid tidpunkten när intervjun sändes hade man i Storbritannien inte beslutat om huruvida barn i den åldern skulle ta covidvaccin eller inte, ett beslut som kom först i februari i år. Redan i mars fann man dock att effektiviteten med injektionerna noterades till blott 12 procent inom några veckor.

Strax efter intervjun anmäldes vd:n till PMCPA, den brittiska tillsynsmyndigheten för receptbelagd medicin, av barnrättighetsorganisationen UsForThem.

Det finns helt enkelt inga bevis för att SARS COV-2-viruset skulle utgöra någon betydande risk för friska skolbarn i Storbritannien. Att antyda att så är fallet är skamligt vilseledande“, menade organisationen.

En överklagandenämnd tillsatt av PMCPA har nu kommit fram till att Pfizer brutit mot reglerna på åtskilliga sätt, rapporterar The Telegraph. I rapporten står att Bourla bland annat genom sitt påstående vilselett allmänheten, gjort ogrundade påståenden och inte presenterat information på ett sakligt och balanserat sätt.

Andra anklagelser mot läkemedelsjätten består bland annat i att man ska ha bidragit till misstro gentemot hela industrin, uppmuntrat irrationell användning av läkemedel samt inte upprätthållit höga standarder. Dessa upphävdes dock.

Pfizer hävdar att Bourlas påståenden var baserade på ”aktuella och vetenskapliga bevis”. Hela rapporten kommer inom kort att publiceras i sin helhet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!