Utrikes

Brinnande oljetanker riskerar att explodera – kan orsaka miljökatastrof

Kinesisk tv kablar ut bilder som visar hur oljetankern står i brand

En internationell räddningsinsats arbetar nu febrilt för att kontrollera branden på en iransk oljetanker utanför den kinesiska ostkusten.

Under lördagen kolliderade den iranskägda oljetankern Sanchi, som transporterar 136 000 ton lätt råolja, med ett fartyg cirka 30 mil utanför Shanghais kust. De 32 besättningsmännen på oljetankern är försvunna och räddningsarbete pågår för att lokalisera dem.

Oljetankern har sedan kollisionen stått i lågor. Nu finns det en risk att oljetankern exploderar och orsakar en miljökatastrof genom att släppa ut tusentals ton med olja i havet. Detta riskerar att bli det värsta oljeutsläppet sedan 1991, när 260 000 ton olja läckte ut utanför den västafrikanska kusten, rapporterar Reuters.

Skeppet som kolliderade med oljetankern var ett transportfartyg som transporterade amerikanskt spannmål. De 21 besättningsmännen på det fartyget har kunnat räddas.

Liknande artiklar

Kina inför strafftullar på amerikanska varor Enligt uppgifter ska Kina införa strafftullar på amerikanska varor från och med på fredag. Detta innebär i praktiken att...
Kina utvecklar handhållna lasergevär Kina har utvecklat fungerande handhållna lasergevär som kan träffa sitt mål på ett avstånd av 800 meter eller längre. De...
Unikt rymdsamarbete mellan Kina och Ryssland Ryssland och Kina har ingått ett avtal om att samarbeta inom rymdforskning inom såväl civila som militära projekt. Ry...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!