Brasiliens expresident greps – misstänkt för korruption

publicerad 6 mars 2016
Luiz Inacio Lula da Silva

Brasiliens förre president Luiz Inácio Lula da Silva anhölls av brasiliansk polis tidigare i veckan. Den forne presidenten är misstänkt för mutbrott i den stora Petrobrasskandalen.

Luiz Inácio Lula da Silva, som var president i Brasilien mellan 2003-2010, misstänks för inblandning i korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobas.

Den förre presidenten greps under fredagsmorgonen under en polisrazzia mot hans hem. Han fördes till flygplatsen i Sao Paolo där han senare släpptes efter några timmars förhör.

Enligt den brasilianska polismyndigheten finns det bevis som pekar på att Lula da Silva tagit emot mutor i samband med utnämnandet av oljebolagets direktörer. Lula da Silva ska ha fått mutorna från de personer han tillsatte som direktörer för oljebolaget. Mutpengarna ska president Lula da Silva använt för att finansiera valkampanjer för det socialistiska Arbetarpartiet som han var partiledare för, rapporterar RT.

Lula da Silva har förnekat anklagelserna och anser att arresteringen av honom var ”odemokratisk”.

Lula da Silvas inblandning i Petrobasskandalen kan komma att påverka den hårt utsatta presidenten Dilma Rousseff negativt. Dilma Rousseff var styrelseordförande för Petrobas mellan 2003-2010, men hävdar att hon inte hade någon kännedom om mutorna under sin tid i bolaget.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.