Brasiliens expresident greps – misstänkt för korruption

publicerad 6 mars 2016
Luiz Inacio Lula da Silva

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brasiliens förre president Luiz Inácio Lula da Silva anhölls av brasiliansk polis tidigare i veckan. Den forne presidenten är misstänkt för mutbrott i den stora Petrobrasskandalen.

Luiz Inácio Lula da Silva, som var president i Brasilien mellan 2003-2010, misstänks för inblandning i korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobas.

Den förre presidenten greps under fredagsmorgonen under en polisrazzia mot hans hem. Han fördes till flygplatsen i Sao Paolo där han senare släpptes efter några timmars förhör.

Enligt den brasilianska polismyndigheten finns det bevis som pekar på att Lula da Silva tagit emot mutor i samband med utnämnandet av oljebolagets direktörer. Lula da Silva ska ha fått mutorna från de personer han tillsatte som direktörer för oljebolaget. Mutpengarna ska president Lula da Silva använt för att finansiera valkampanjer för det socialistiska Arbetarpartiet som han var partiledare för, rapporterar RT.

Lula da Silva har förnekat anklagelserna och anser att arresteringen av honom var ”odemokratisk”.

Lula da Silvas inblandning i Petrobasskandalen kan komma att påverka den hårt utsatta presidenten Dilma Rousseff negativt. Dilma Rousseff var styrelseordförande för Petrobas mellan 2003-2010, men hävdar att hon inte hade någon kännedom om mutorna under sin tid i bolaget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!