Bloggare har samma rättigheter som journalister i USA

publicerad 23 januari 2014

Enligt en nyligen fastslagen hovrättsdom i USA har bloggare och medborgarjournalister samma rättigheter, enligt den amerikanska grundlagen, som de som arbetar för de stora medieföretagen.

Domen kommer efter att en konkursförvaltare stämt en kvinnlig bloggare i Montana som skrev på internet om förvaltaren på ett olagligt sätt misskött ett konkursärende. Hovrätten slog fast att även om konkursförvaltaren inte var en offentlig person så hade ärendet ett allmänintresse, skriver USA Today.

Det var inte helt klart att den kvinnliga bloggaren skulle frikännas. Om det inte vore för att hovrätten vägde in hennes roll som journalist skulle hon fått betala ett skadestånd till konkursförvaltaren hon skrev om.

Domen är vägledande och ett bevis på att bloggare och vanliga personer i USA nu har samma rättigheter som vanliga “journalister”. Det betyder att de skyddas av vad som kallas 1st amendment som står inskriven i den amerikanska grundlagen.

– Det är klart att bloggare ska ha samma rättigheter som professionella journalister. Det har funnits liknande fall om stödorganisationer och författare. Det följer en fastställd kedja av tidigare fall, säger, Eugene Volokh juridikprofessor vid University of California, till USA Today.

Eugene Volokh tilläger att det i dag är svårare än nånsin att se skillnad mellan eller avgöra vem som är medlem i den etablerade pressen och vem som agerar som en medborgarjournalist.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!