Biståndschefer utnyttjade kvinnor sexuellt

publicerad 16 maj 2021
chefer

Chefer för en organisation som hjälper hiv-smittade har enligt en ny utredning utnyttjat kvinnor sexuellt och krävt dem på pengar. Sverige är en av de största givarna till organisationen.

En utredning visar att en organisation som hjälper hiv-smittade i Ghana med utbildning och ekonomiskt stöd har utnyttjat kvinnor som behövt deras hjälp. Chefer vid en av Globala fondens mottagarorganisationer har krävt sexuella tjänster från kvinnor i utbyte för stöd samt behövt dela med sig av det ekonomiska bidraget till cheferna, rapporterar Schibsted-tidningen SvD.

I rapporten står det att cheferna ”missbrukat sina maktpositioner och utvecklat en kultur av sexuellt och finansiellt utnyttjande.”
Flera kvinnor ska ha försökt att rapportera utnyttjandena, men enligt utredningen har det aldrig kommit fram till Globala fonden. Peter Sands, fondens chef, säger att ansvariga chefer har avskedats och att man ska införa en “uppförandekod”.

Det är nolltolerans för sexuellt utnyttjande, övergrepp och korruption, säger han.

Sverige är en av de största givarna till Globala fonden. Den ansvariga ministern Per Olsson Fridh (MP) menar dock att det inte är aktuellt att sluta med utbetalningar till fonden i nuläget.

Globala fonden har agerat kraftfullt och tydligt på den här och även andra rapporter och det är det som är det viktiga. Man ska komma ihåg att Globala fonden har en livsavgörande verksamhet för väldigt många människor. Att frysa stöd vore att straffa andra människor i en utsatt situation och där är vi inte i det här läget, men vi fortsätter att följa detta, säger han.

Korruptionsexperten Louise Brown säger i en kommentar att det som hänt är ofattbart och något av det värsta hon sett.

Detta är ett brutalt och systematiskt missbruk som pågått under lång tid med många inblandade. Något av det värsta jag tagit del av. Det är ofattbart att det helt saknats mekanismer för att skydda kvinnorna, säger hon.

 Fakta: Globala Fonden

Globala fonden är en internationell organisation vars mål är att samla in och dela ut medel för att förebygga och behandla HIV och AIDS, tuberkulos och malaria. Organisationen startade 2002 och har sitt sekretariat i Genève, Schweiz. Ultraglobalisten Bill Gates var en av de första att förse organisationen med startkapital.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!