Biståndschefer utnyttjade kvinnor sexuellt

publicerad 16 maj 2021
- av Sofie Persson
chefer

Chefer för en organisation som hjälper hiv-smittade har enligt en ny utredning utnyttjat kvinnor sexuellt och krävt dem på pengar. Sverige är en av de största givarna till organisationen.

En utredning visar att en organisation som hjälper hiv-smittade i Ghana med utbildning och ekonomiskt stöd har utnyttjat kvinnor som behövt deras hjälp. Chefer vid en av Globala fondens mottagarorganisationer har krävt sexuella tjänster från kvinnor i utbyte för stöd samt behövt dela med sig av det ekonomiska bidraget till cheferna, rapporterar Schibsted-tidningen SvD.

I rapporten står det att cheferna ”missbrukat sina maktpositioner och utvecklat en kultur av sexuellt och finansiellt utnyttjande.”


Annonser:


Flera kvinnor ska ha försökt att rapportera utnyttjandena, men enligt utredningen har det aldrig kommit fram till Globala fonden. Peter Sands, fondens chef, säger att ansvariga chefer har avskedats och att man ska införa en ”uppförandekod”.

Det är nolltolerans för sexuellt utnyttjande, övergrepp och korruption, säger han.

Sverige är en av de största givarna till Globala fonden. Den ansvariga ministern Per Olsson Fridh (MP) menar dock att det inte är aktuellt att sluta med utbetalningar till fonden i nuläget.

Globala fonden har agerat kraftfullt och tydligt på den här och även andra rapporter och det är det som är det viktiga. Man ska komma ihåg att Globala fonden har en livsavgörande verksamhet för väldigt många människor. Att frysa stöd vore att straffa andra människor i en utsatt situation och där är vi inte i det här läget, men vi fortsätter att följa detta, säger han.

Korruptionsexperten Louise Brown säger i en kommentar att det som hänt är ofattbart och något av det värsta hon sett.

Detta är ett brutalt och systematiskt missbruk som pågått under lång tid med många inblandade. Något av det värsta jag tagit del av. Det är ofattbart att det helt saknats mekanismer för att skydda kvinnorna, säger hon.

 


Fakta: Globala Fonden

Globala fonden är en internationell organisation vars mål är att samla in och dela ut medel för att förebygga och behandla HIV och AIDS, tuberkulos och malaria. Organisationen startade 2002 och har sitt sekretariat i Genève, Schweiz. Ultraglobalisten Bill Gates var en av de första att förse organisationen med startkapital.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.