Avslöjande: Bill Gates och Jeffrey Epstein hade möte med Nobelkommittén

publicerad 4 oktober 2020
Sexförbrytaren Jeffrey Epstein tillsammans med Microsoftgrundaren Bill Gates i Epsteins hus på Manhattan i USA 2011.

Bill Gates, en av världens rikaste personer tillika ultraglobalist, som varit nominerad till Nobels fredspris, har träffat den tidigare Nobelkommittéordföranden Thorbjørn Jagland tillsammans med den dömda sexförbrytaren Jeffrey Epstein.

Den tidigare Nobelkommittéordföranden Thorbjørn Jagland har tidigare förnekat att han träffat Jeffrey Epstein när den nuvarande ordföranden för Nobelkommittén frågade honom. En utredning som gjorts av den norska affärstidningen DN avslöjar i själva verket att Jagland var värd för Epstein och Bill Gates i hans bostad i Strasbourg 2013.

Berit Reiss-Andersen, nuvarande ordförande för Nobelkommittén, framförde i december 2019 en fråga till Nobelkommitténs styrelsemedlemmar. Enligt den norska affärsdagen DN frågade hon om medlemmarna någonsin haft kontakt med Jeffrey Epstein, den kända tillika dömda sexualförbrytaren?

Tidigare ordföranden Thorbjørn Jagland, som nu är ordinarie ledamot i utskottet, var en av de som då svarade nej. Men det har istället uppdagats att svaret i själva verket var ja.

Jagland har inte bara träffat Epstein när han var värd för honom i sin överdådiga bostad i Strasbourg, Frankrike. Vid den tiden var Jagland sittande ordförande för Nobelkommittén, som ger ut det prestigefyllda Nobels fredspris. Med på mötet var även en ultraglobalist, som var nominerad som en möjlig pristagare.

En av de rikaste männen i världen

Som generalsekreterare för Europarådet hade Jagland en bostad som kunde ta emot flera hundra gäster. På eftermiddagen den 27 mars år 2013 var Jagland värd för en liten men exklusiv grupp av mycket kända personer.

En av dem som deltog var Bill Gates, som då var den näst rikaste mannen i världen och chef för den största välgörenhetsstiftelsen i världen. Sedan Gates lämnade Microsoft några år tidigare hade Gates blivit en hängiven ”filantrop”. Efter att ha satsat mycket pengar på att utrota polio var Gates bland dem som nämndes som möjliga kandidater att få Nobels fredspris.

Representanter för tankesmedjan International Peace Institute (IPI), som senare samma år samarbetade med Gates stiftelse i kampen mot polio, var också närvarande på mötet.

Förutom Gates och hans assistenter var även Jeffrey Epstein närvarande. Epstein som är känd för sitt nätverk av mäktiga människor och som stod anklagad för att ha deltagit i människohandel och flera sexuella övergrepp mot flera unga tjejer.

Så varför var Jeffrey Epstein, en dömd sexualförbrytare, närvarande i Strasbourg?

Flera miljoner dollar

Norwegian Business Daily (DN) har pratat med ett antal källor som är insatta om mötet i Strasbourg och har granskat dokument/källor som knyter Epstein till mötet.

Enligt källorna var Gates och hans assistenter redan närvarande när representanterna för IPI anlände. Epstein, som var vän med Gates, var han som introducerade miljardären för IPI.

Mötet, där IPI introducerade Gates för ett polioutrotningsprojekt, skulle visa sig vara mycket framgångsrikt. Senare samma år beviljade Gates stiftelse IPI 2,5 miljoner dollar. Sedan dess har ett tillägg på 6 miljoner dollar efterkommit, enligt stiftelsen. Det senaste bidraget var tidigare i år med ytterligare 250 000 dollar.

Mötet i mars 2013, hände flera år innan att Epstein erkände sig skyldig till anklagelser om att ha anlitat en minderårig prostituerad. Enligt en federal utredning har minst 36 offer identifierats som fallit offer för Epstein, enligt Miami Herald.

Redan 2006 när utredningen av Epstein pågick hade vissa politiker återlämnat pengar från Epstein. Senare, 2011, kritiserades den brittiska prinsen Andrew för att upprätthålla sin vänskap med Epstein. Förra året erkände dock prins Andrew att han visat dåligt omdöme genom att fortsätta underhålla sin kontakt med Epstein, men han var i gott sällskap.

Trots domen lyckades Epstein åter komma in i sällskapet av eliten efter att ha avtjänat sitt straff. Förra året rapporterade The New York Times att Epstein kunde fortsätta att socialisera med de mäktiga och inflytelserika i New York City.

Den amerikanska TV-journalisten Katie Couric och Woody Allen deltog i middagen i sitt hem 2010. Året därpå deltog Epstein i en fest tillsammans med bland andra Jeff Bezos och Elon Musk, grundare av Amazon respektive Tesla. Flera anmärkningsvärda institutioner berömde honom och skröt över hans prestationer, inklusive det prestigefyllda Harvard-universitetet.

Kronprinsessan Mette-Marit från Norge träffade Epstein flera gånger mellan 2011 och 2013. Förra året bad hon om ursäkt för att hon inte granskat hans förflutna mer ingående. Tidigare premiärminister Kjell Magne Bondevik från Norge träffade Epstein vid ett middagsfest 2013, men avböjde att söka finansiering av Epstein efter att ha fått reda på Epsteins historik i en Google-sökning.

Epstein hade misstänkts för många antal brott. Förra året arresterades han i USA och anklagades för ytterligare brott, denna gång mot människohandel och sexuella övergrepp. Han åtalades dock aldrig, eftersom han dog i förvar i augusti 2019. Man fann att Epstein tagit sitt liv.

I höstas publicerade DN ett antal artiklar om förbindelserna mellan Epsteins norska kontakter och IPI. Sedan dess har en norsk revisor inlett en utredning om förhållandet mellan det norska utrikesministeriet och tankesmedjan. IPI, som har fått bidrag som överstiger 130 miljoner norska kronor, har många kopplingar till Epstein.

Under det senaste året har DN ställt Jagland ett antal frågor om hans kopplingar till Epstein.

Det fanns ingen koppling, av ekonomisk sort eller av annan karaktär, till Europarådet. Alla andra norska kopplingar, som jag förstår att er artikel kommer att handla om, har jag ingen kunskap om”, skrev han i ett e-postmeddelande 11 november 2019.

Efter flera påtryckningar den senaste veckan om ny information om mötet, bekräftade Jagland att Gates och Epstein deltog i ett officiellt möte i hans hem i mars 2013. Enligt Jagland anlände Gates och Epstein i sällskap tillsammans.

Jagland har ännu inte svarat på frågan om han har träffat Epstein förutom mötet i Strasbourg.

– Har du träffat Epstein tidigare?

– Jag har träffat tusentals människor och lärt känna hundratals, och jag vill inte prata om någon av dem, eftersom jag inte har fått tillstånd från dem att göra det, svarade Jagland.

På frågan igen om han har träffat Epstein mer än en gång, och vad han gjort för att ha träffat en sexualförbrytare i Strasbourg, svarade Jagland:

– Jag har svarat på vilken typ av möte det rörde sig om. Bill Gates bad om mötet och gav sin förklaring till varför. Han tog med andra representanter, från IPI. Jag saknade rutin att bedöma deltagarna till de personer jag hade möten med.

Jagland tillade att han arbetar med sin andra volym av sina memoarer, där han kommer att beskriva sina relevanta internationella kontakter och intressen.

Nobelpriset

DN har frågat Jagland om han ser ett problem med att ordföranden för Nobelkommittén bjuder in en eventuell nobelpristagare till sitt hem. I ett e-postmeddelande säger Jagland att ”Bill Gates inte nominerades till Nobels fredspris 2013”.

Enligt Nobelkommittén kan stiftelsen inte kommentera utspelet eftersom namnen på de som nominerats till priset hålls hemliga i 50 år.

Det strider mot våra stadgar att kommentera vem som nomineras varje år”, skriver den nuvarande ordföranden Berit Reiss-Andersen i ett e-postmeddelande.

Hon kommenterar inte heller Jaglands möte med Gates:

Jag kan inte dela någon information från några diskussioner (möten) vi kan ha haft”, skriver Reiss-Andersen.

Jagland säger att han inte har avslöjat hemligheter från Nobelkommittén:

– Min uppfattning till att Bill Gates inte nominerades till Nobels fredspris 2013 baserades på offentligt tillgänglig information. Som ni vet blir de mest sannolika kandidaterna kända så snart listan är klar den 1 februari, mars. Listan liknade den formella listan, också det året.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.