Bill Gates äger nu mest jordbruksmark i USA

publicerad 17 januari 2021
- av Markus Andersson
Bill Gates har köpt upp stora landytor med jordbruksmark runt om i USA.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den amerikanske ultraglobalisten och vaccinlobbyisten Bill Gates har i tysthet köpt upp närmare 100 000 hektar jordbruksmark – något som också gör honom till den största privata jordbruksägaren i hela USA.

En hektar motsvarar 10 000 kvadratmeter och Bill Gates har alltså köpt upp 98 000 hektar mark runt om i USA fördelat på en mängd olika delstater.

Gates, som bedöms ha en förmögenhet på över 120 miljarder dollar och vara världens fjärde rikaste man, äger numer land i delstater som Louisiana, Arkansas, Nebraska och Arizona, men enligt rapporter också i Florida och Washington.

Uppköpen av land har skett i tysthet genom tredjepartsföretag och ägs officiellt av Cascade Investments – Bill Gates personliga investmentföretag som också köpt upp matsäkerhetsföretag, bilförsäljningsföretag och kanadensiska Canadian National Railway.

Bill och hans fru Melinda Gates hare tidigare också investerat stora summor pengar för att få fram ”supergrödor” som är genmodifierade och resistenta mot klimatförändringar och hårt väder. Man har också satsat mycket resurser och energi på att ta fram nötboskap som ska ge betydligt mer mjölk än dagens kor.

Forbes skriver att det i dagsläget är mycket oklart hur Gates stora landinnehav egentligen används och vad planerna är med detta. Gates och Cascade Investments har nämligen inte velat svara på några frågor kring jordbruksmarken.

Noteras bör att Bill Gates är långt ifrån ensam i makteliten när det kommer till att privat köpa upp stora landytor för oklara syften.

CNN-grundaren Ted Turner äger exempelvis drygt 890 000 hektar skogs- och betesmark, medan världens rikaste man Amazon-grundaren Jeff Bezos har köpt upp 170 000 hektar mark i åtta olika delstater. Turner och Bezos har dock inte primärt fokuserat på att köpa upp jordbruksmark.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!