Bilderbergare: Bristen på insyn är någonting positivt

publicerad 15 juni 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Entreprenören Peter Thiel, som deltog på årets upplaga av Bilderbergmötet, menar att det är bra att mötet hålls bakom stängda dörrar utan insyn för allmänhet eller press.

Det årliga Bilderbergmötet samlar årligen över 100 av världens främsta representanter från bland annat politik och näringsliv. Mötet har kritiserats för att hållas bakom stängda dörrar, utan insyn för varken allmänheten eller pressen.

Men detta är inget som bekymrar Peter Thiel, som deltog på årets Bilderbergmöte i tyska Dresden. Till en grupp journalister säger han att bristen på transparens inom Bilderbergmötet är någonting positivt.

Jag tror att det alltid är viktigt att diskutera med människor oavsett vad deras perspektiv är. Jag tror att vi har en hel del problem i vårt samhälle – vi måste hitta sätt att prata med folk där inte allt är helt transparent, sade Thiel och fortsatte:

– Libertarianism är inte synonymt med radikal transparens. Det är ofta ett argument som Stasi skulle göra i Östtyskland där allt skulle övervakas av samhället. Jag tror ofta att du har de bästa samtalen i mindre grupper där inte allt övervakas, och det är så du har mycket ärligare samtal.

Samtidigt som Peter Thiel säger sig vara emot övervakning av privata samtal sitter han i styrelsen för Facebook, som har fått mycket kritik för sin rigorösa övervakning av användarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!