Bilder från förstörelsen av Gaza – kvarts miljon på flykt

Israels ockupation av Palestina

publicerad 11 oktober 2023
- av Markus Andersson
Bilder på sönderbombade byggnader i Gaza.

Israel har svurit att “utplåna” Hamas och inlett en omfattande bombkampanj mot Gaza. På sociala medier sprids bilder och filmklipp som visar hur flerfamiljshus och hela bostadsområden totalförstörts av bomberna och hundratusentals palestinier befinner sig nu på flykt.

I helgen genomförde den av EU, Israel och USA terrorklassade palestinska organisationen Hamas omfattande attacker mot civila och militära israeliska mål, attacker som enligt israeliska myndigheter resulterade i över 1000 dödsoffer. Ett stort antal israeler kidnappades också och fördes till Gaza.

Israel svarade genom att lova att utplåna Hamas, genomföra omfattande bombkampanjer av Gaza och förbereder enligt vittnesmål också en storskalig markinvasion. Gaza har också försatts under fullständig belägring, ett agerande som enligt FN strider mot mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Enligt FN-organet OCHA har Israels bombningar och belägring lett till ett stort antal civila dödsfall. Över 260 000 människor har tvingats fly sina hem och enligt organisationen Läkare utan gränser är läget ”katastrofalt” såväl medicinskt som humanitärt.

Det rapporteras att inte bara flerfamiljshus utan även skolor och sjukhus bombarderats – men Israel fasthåller att man enbart riktar in sig på militära mål. Hamas har också anklagats för att aktivt attackera Israel från civila byggnader och använda civilbefolkningen som ofrivilliga mänskliga sköldar.

På sociala medier sprids ett stort antal filmklipp som visar ödeläggelsen av Gaza och hur stora delar av det tätbefolkade området totalförstörts av de israeliska attackerna. Ett axplock kan ses här nedan:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!