Bidens vändning om kognitiva testet – ”Varför i helvete skulle jag göra det?”

publicerad 11 augusti 2020
- av Isac Boman
Joe Biden vill inte göra några kognitiva tester.

Joe Biden hävdade för två månader sedan att han gör frekventa test för att kontrollera att hans kognitiva och mentala förmågor är i skick. Nu menar dock den demokratiske presidentkandidaten att han inte alls gjort något test, och att han inte heller behöver göra något.

Bakgrunden är att den sittande presidenten Donald Trump gjort kognitiva tester där han fått full pott, något som tystat många av hans politiska motståndare som tidigare hävdat att presidenten gett ett förvirrat och osammanhängande intryck. Biden har själv tidigare skrutit om sina mentala förmågor och även klargjort att han är redo att debattera mot Donald Trump. Han har också hävdat att han är redo att låta det amerikanska folket bedöma hans fysiska, mentala och psykiska hälsa och att han är övertygad om att han är i bättre form än Trump.

När Biden får frågan av Errol Barnett från CBS om även han gjort några tester för att kontrollera sin mentala status blir presidentkandidaten märkbart irriterad och undrar ”varför i helvete han skulle ta ett test”.

– Det är som att fråga om du innan började din sändning testat dig för om du använder kokain eller inte. Vad tycker du? Är du en knarkare? frågar Biden den märkbart förvånade reportern, som sedermera riktat sig till Bidens kampanj för att söka klarhet i vad han egentligen menade med att jämföra ett kognitivt test med ett drogtest.

 

Det är oklart varför den skandalomsusade demokratiske politikern tidigare hävdat att han gör frekventa tester av sin mentala status, men nu istället menar att han varken gjort eller behöver göra sådana tester. Det är dock inte första gången som Biden kommer med utspel som varit svåra att förklara. Så sent som i maj så hävdade att han att svarta amerikaner som röstar på Donald Trump inte alls är svarta på riktigt, ett uttalande som snabbt fick massiv kritik.

Biden bekräftade samtidigt att han ser mycket fram emot att debattera med president Donald Trump, något som fortfarande setts som oklart huruvida Biden skulle varit beredd att göra.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.