Bidens stab pressade Facebook att censurera Tucker Carlson

publicerad 11 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Vita husets digitala strategichef Rob Flaherty och Fox programledare Tucker Carlson.

Dokument visar att Vita husets digitala strategichef Rob Flaherty i april 2021 tog direktkontakt med ansvariga för Facebook. Detta gjordes för att få den sociala mediejätten att censurera ett viralt videoklipp där programledaren Tucker Carlson ifrågasätter covid-vaccinens påstådda effektivitet.

Den graverande e-postkorrespondensen har offentliggjorts efter att justitiekanslern i Louisiana och även Missouri lämnat in en stämningsansökan mot Biden-administrationen där man anklagar dessa för att tillsammans med de sociala mediejättarna ha tystat dissidenter och andra obekväma röster.

I dokumenten framgår att Bidens digitala strategichef Rob Flaherty suttit i telefonsamtal med en icke namngiven företrädare för Facebook. Flaherty beklagar sig då över att ett videoklipp där Tucker Carlson uppmärksammar riskerna med Johnson & Jonsons covidvaccin har nått mycket stor spridning på plattformen.

Efter samtalet skickades flera e-postmeddelanden och ansvariga för Facebook bekräftade att man ”rankat ner” videoklippet med 50 procent – så att det skulle få färre visningar. Man lovade vidare att fortsätta manipulera algoritmerna för att minska klippets räckvidd.

Hur är detta inte ett regelbrott? Den andra halvan av segmentet lyfter fram konspirationsteorier om att regeringen döljer att vaccinen är ineffektiva. Det handlar inte bara om J&J. Hur exakt ser regelverket ut för nedrankning vs borttagning?” skrev Flaherty och ifrågasatte huruvida Facebooks system för censur verkligen fungerar.

Facebook vägrade dock initialt att ta ner klippet helt och förklarade att det inte bryter mot plattformens regler eftersom det ”inte kategoriskt påstod att vaccin är farliga eller ineffektiva”. För att blidka Biden-administrationen lät man dock meddela att videoklippet inte skulle rekommenderas till användare och dessutom märkas med en särskild länk till en auktoritär källa som deklarerar att vaccinen är säkra och effektiva.

Noterbart är att Vita huset i korrespondensen också varnade Facebook för att en eventuell ovilja att lyda kan få digra konsekvenser.

Inte för inte, men förra gången vi dansade den här dansen så ledde det till ett uppror”, varnade Flaherty med en referens till sociala mediers påstådda ansvar för ockupationen av Kapitolium den 6 januari.

Justitiekansler Landry menar att korrespondensen ovan bara är ett av flera exempel på hur techjättarna och regeringen i USA ”är i maskopi med varandra på ett oroväckande sätt” och att Vita huset aktivt försöker pressa sociala medieföretag att censurera amerikanska medborgare.

I en intervju med Tucker Carlson förtydligar han sin ståndpunkt och menar att Vita husets kontakt med Facebook om att få videoklippet censurerat inte ska ses som en uppmaning, utan som ett direkt krav.

– Jag skulle inte säga att Vita Huset pressade Facebook. Jag skulle säga att de krävde att de gjorde någonting åt videoklippet du publicerade.

Tucker Carlson säger att han bjudit in Rob Flaherty för att delta i hans program och förklara sig – men att Bidens medarbetare valt att inte göra detta eftersom han är en ”fegis”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!