Biden: “Vi står bakom Israel för alltid”

Israels ockupation av Palestina

publicerad 11 oktober 2023
- av Isac Boman
USA:s superhangarfartyg Gerald R. Ford har redan skickats till regionen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Joe Biden lovar kraftigt utökat amerikanskt militärt stöd till Israel och deklarerar vidare att den judiska staten har “en skyldighet” att svara på Hamas “ondskefulla attacker”.

Samtidigt valde USA:s president att överhuvudtaget inte kommentera bombningarna av Gaza eller de civila palestinska förlusterna.

I ett tal under tisdagen deklarerade USA:s president att man kommer att utöka det militära stödet till Israel, som efter helgens blodiga palestinska attacker förklarat krig mot Hamas och har inlett en fullständig belägring av Gaza. Presidenten jämförde Hamas med Islamiska Staten och anklagade den för att vara en terroristorganisation.

– Detta är vad de menar med mänsklig tragedi, ett illdåd i en skrämmande skala. Vi kommer att fortsätta att stå enade, stödja Israels folk som lider obeskrivliga förluster och motsätta oss terrorismens hat och våld.

Några detaljer om det amerikanska stödet eller målet med Israels krig gavs dock inte – men Biden framhärdade att USA stöder vad han beskrev som Israels ”plikt att svara på dessa ondskefulla attacker”.

– Vi ökar det militära stödet kraftigt, inklusive ammunition och interceptorer för att fylla på Iron Dome … Vi kommer att se till att Israel inte får slut på dessa viktiga tillgångar för att försvara sina städer och medborgare
, lovade Biden.

Varnar andra länder

USA:s president kräver att kongressen vidtar ”brådskande åtgärder för att finansiera våra kritiska partners nationella säkerhetskrav – något som enligt Biden inte handlar om ”parti eller politik” utan om ”säkerheten i vår värld och säkerheten i USA”.

Joe Biden påpekade också att man ”konstant” har nära kontakt med Benjamin Netanyahus regering, att man flyttat världens största hangarfartyg och många stridsflyg till regionen och att man är redo att ”flytta in ytterligare resurser efter behov”.

– Låt mig säga det igen – till alla länder, alla organisationer, alla som funderar på att dra nytta av den här situationen har jag ett ord: Gör det inte. Gör det inte, varnade Biden.

“Skyldighet att svara”

Samtidigt som USA:s president gav sitt fullständiga stöd till Israels krig nämnde han överhuvudtaget inte de civila palestinska förlusterna, han tog heller inte upp orsakerna till konflikten.

– Liksom alla nationer i världen har Israel rätt att svara, och har faktiskt en skyldighet att svara på dessa ondskefulla attacker.

– Låt det inte råda någon tvekan: USA står bakom Israel. Vi kommer att se till att den judiska och demokratiska staten Israel kan försvara sig – idag, imorgon, som vi alltid har gjort. Så enkelt är det, tillade han.

Enligt Vita huset har USA i dagsläget inte för avsikt att delta i någon markinvasion av Gaza. Sedan tidigare mottar Israel ungefär 3,8 miljarder dollar i amerikanskt militärt stöd årligen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!