Biden: ”Netanyahu begår ett misstag”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 10 april 2024
- av Isac Boman
Bidens orubbliga Israelstöd har kritiserats av många partimedlemmar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I natt riktade Joe Biden sin kanske hittills hårdaste kritik mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och invasionen av Gaza. Han tycks dock ändå inte vara beredd att faktiskt sätta press på Israel och få stopp på dödandet.

– Jag anser att det han gör är ett misstag. Jag står inte bakom hans tillvägagångssätt, hävdade den amerikanske presidenten.

Den blodiga israeliska invasionen av Gaza fortsätter. Landets militär förbereder just nu en storskalig markoffensiv mot Rafah vid gränsen mot Egypten. Omkring en miljon palestinier befinner sig i staden – majoriteten av dem flyktingar som tvingats söka sin tillflykt där under det pågående kriget, och människorättsorganisationer varnar för att Israels markoffensiv kan kosta många tusentals civila liv.

Israels viktigaste allierade, USA, har fått mycket hård kritik från omvärlden för sin passivitet under invasionen och för att man fortsatt att leverera vapen och stöd och inte ansträngt sig för att få till ett vapenstillestånd eller få in förnödenheter till den svältande befolkningen.

Joe Biden tycks inte heller vara intresserad av att ställa något faktiskt ultimatum till den israeliska ledningen – trots allt hårdare påtryckningar inom det egna partiet. Inatt riktade han dock sitt kanske hittills mest kritiska uttalande mot Benjamin Netanyahus krigspolitik:

– Jag anser att det han gör är ett misstag. Jag står inte bakom hans tillvägagångssätt, sa Biden i en intervju med mediebolaget Univision.

“Vansinnig” attack

– Vad jag vill se är att israelerna helt enkelt manar till vapenvila och under de kommande sex till åtta veckorna ger fullständigt tillträde så att mat och läkemedel kan föras in … Det finns inga ursäkter för att inte förse folket där med de läkemedel och den mat de behöver, fortsatte han.

Vidare beskrivs den israeliska attacken som dödade sju utländska hjälparbetare i Gaza som ”vansinnig” av presidenten.

I USA har dock Israellobbyn ett mycket stort politiskt inflytande och det finns i dagsläget ingenting som tyder på att Joe Biden eller andra amerikanska makthavare har för avsikt att tvinga fram ett slut på Netanyahus invasion eller upphöra med sitt stöd till landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!