Biden godkänner ytterligare 400 miljarder till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 10 maj 2022
- av Isac Boman

Den amerikanske presidenten Joe Biden har godkänt ett nytt stödpaket till Ukraina på motsvarande 400 miljarder kronor. Presidenten är tydlig med att den amerikanska finansieringen är helt avgörande för att Ukraina ska kunna stå emot den ryska militären.

Detta stöd har varit kritiskt för Ukrainas framgångar på slagfältet”, säger Joe Biden i ett uttalande.

Både Demokraterna och Republikanerna står bakom stödpaketet som nu ska godkännas av Kongressen, skriver TT och mångmiljardpaketet ska gå till både humanitärt och rent militärt stöd.


Annonser:


Enligt Biden är det av yttersta vikt att kongressen godkänner stödpaketet så att USA:s militära leveranser till Ukraina kan fortsätta utan avbrott – detta eftersom det nuvarande slutdatumet för amerikanskt militärt stöd till landet är den 19 maj.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har under hela krigets gång framgångsrikt uppmanat USA och andra allierade länder att fortsätta leverera tunga vapen och annan militär utrustning till landet i syfte att bekämpa Ryssland. Även Sverige har skickat tusentals pansarskott till Ukraina – detta trots att denna typ av bistånd enligt opinionsundersökningar saknar folkligt stöd.

Förutom de politiskt beslutade amerikanska stödpaketen till Ukraina har även Pentagon skickat krigsmateriel för minst 35 miljarder kronor till Ukraina. Det har också bekräftats att USA i åratal bedrivit omfattande träningsprogram för att modernisera den ukrainska militären och att man förser landet med underrättelserapporter som används för att döda ryska generaler och skjuta ner ryska flygplan.

– Redan från början lutade vi oss ganska kraftigt framåt för att dela både strategisk och handlingskraftig underrättelseinformation med Ukraina, säger en amerikansk tjänsteman.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.