Biden deklarerar ”svart historiemånad” i USA

publicerad 5 februari 2023
- av Jan Sundstedt

I ett pressmeddelande uppmanar USA:s president Joe Biden landets lärare, bibliotekarier, tjänstemän ”och hela det amerikanska folket” att uppmärksamma ”Black History Month” som inleds nu i februari.

Den uttalade målsättningen är att uppmärksamma viktiga historiska händelser och personer kopplade till den afrikanska diasporan i USA.

Evenemanget, som också kallas för African-American History Month, arrangeras numera årligen i februari månad framförallt i USA och Kanada.

I samband med arrangemangen hyllar Biden de svarta amerikanerna för att de enligt honom gjort landet till ett mer ”rättvist samhälle” och att de skapat förutsättningar ”för miljontals kvinnor, immigranter och andra historiskt marginaliserade grupper”.

Joe Biden har under lång tid menat att den vita befolkningen i USA framförallt präglas av en förtryckarkultur som tyranniserar den svarta befolkningen i synnerhet. Bland annat bostadsmarknaden, menar Biden, ger vita familjer orättvisa fördelar gentemot svarta, något han deklarerar att han ska vidta åtgärder för att ändra på.

Biden menar vidare att han ska minska antalet fängslade afroamerikaner genom att ”adressera rasliga ojämlikheter i vårt rättssystem”. Presidenten nämner vidare i sammanhanget att han fortsatt nominera ett historiskt antal svarta domare och att han också nominerat den första svarta kvinnan att tjäna i Högsta domstolen.

Biden radar vidare upp andra beslut relaterade till sjukvård, infrastruktur, utbildning och bidrag som han menar att han tagit för att gynna USA:s svarta befolkning och lovar att fortsätta med detta.

Under National Black History Month hedrar vi och fortsätter arbetet för svarta amerikaner som har skapat en mer rättvis och inkluderande demokrati, och hjälper vår nation att komma närmare förverkligandet av sitt fulla löfte för alla”, deklarerar presidenten.

Jag uppmanar offentliga tjänstemän, lärare, bibliotekarier och alla människor i USA att observera denna månad med relevanta program, ceremonier och aktiviteter”, förkunnar han.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.