Bedömare tror på fredsförhandlingar i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 6 mars 2023
- av Markus Andersson
Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj.

Trots att Nato och västvärlden lagt enorma resurser på att leverera vapensystem och annan utrustning till den ukrainska armén börjar allt fler av landets allierade tvivla på att Ryssland kommer att kunna besegras militärt. Istället tyder mycket på kriget kommer att avslutas vid förhandlingsbordet.

– Nu finns det en tvekan på västsidan om Ukraina kommer nå sina mål att köra ut ryssarna, konstaterar Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i SVT:s Agenda.

– Den franske presidenten Macron pratar om att syftet med en kommande ukrainsk offensiv är att det ska leda till förhandlingar och amerikanske försvarschefen Mark Milley nämner också att det här kommer att sluta som en förhandlingslösning. Vid säkerhetskonferensen i München har det förekommit en del diskussioner om förhandlingar, fortsätter han.

Enligt Frida Stranne, doktor i freds- och utvecklingsforskning, kommer det just nu ”signaler från Washington om att utsikterna för att Ukraina ska vinna kriget blir mindre och mindre” samt att detta ”kräver ett nytt förhållningssätt”.

Hon menar att även om Joe Biden och hans administration vill fortsätta pumpa in pengar och vapen till Ukraina så är republikanerna betydligt mer skeptiska – och att en republikansk valvinst 2024 förmodligen kommer att leda till minskat amerikanskt stöd.

Samtidigt hävdar hon att västs militära stöd till Ukraina ”skapat ett fördelaktigt förhandlingsläge” och satt Ukraina ”i en väldigt bra situation” inför kommande fredssamtal.

Magnus Christiansson anser att man bör sluta prata om att Ukraina ska vinna själva kriget och istället fokusera på att landet vid kommande förhandlingar ska få tillbaka sitt förlorade territorium, få skadestånd av Ryssland samt att ryska krigsförbrytare ska fängslas. Hur realistiska dylika krav är är dock oklart.

Lektorn i krigsvetenskap pekar vidare på att Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lyft idén om ett avtal mellan Ukraina och Nato. Ukraina ska i ett sådant garanteras någon form av fortsatt västligt stöd om Ryssland skulle gå in militärt i landet i framtiden.

– Ukrainarna själva driver ju medlemskapsfrågan (i Nato), men det är nog att hoppas på för mycket, tror han.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.