”Bebisluckor” kan bli verklighet i Danmark

publicerad 24 oktober 2017

I Danmark kan så kallade bebisluckor, där en mamma anonymt kan lämna ifrån sig ett nyfött barn på ett sjukhus, bli verklighet.

I Danmark har Socialdemokraterna lagt fram ett förslag om att sjukhus ska införa så kallade bebisluckor, vilket innebär att en mamma anonymt kan lämna ifrån sig sitt barn om hon inte vill ha det.

– Det handlar inte om att det ska vara lättare att göra sig av med ett nyfött barn, utan att kunna ge en lösning i en särskilt förtvivlad situation, säger Flemming Møller Mortensen, talesperson i hälsofrågor för Socialdemokraterna.

Förslaget får stöd från Dansk Folkeparti och Socialistisk Folkeparti, något som innebär att det stöttas av en majoritet i folketinget.

Barnmorskor i Danmark anser dock att risken med förslaget är att fler mödrar lämnar ifrån sig sina barn.

– Vi vänder tillbaka till skuld och skam i samband med barnafödande och fler barn riskerar kanske att mista sin mamma på det här viset, säger Lillian Bondo, ordförande för de danska barnmorskornas fackförbund.

Förra veckan hittades ett övergivet och dött spädbarn i Glostrup utanför Köpenhamn. I Danmark överges spädbarn i snitt en gång per år.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.