Båtflyktingar bor på lyxhotell i Storbritannien

Migrationskrisen i Europa

publicerad 1 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Fasaden till St. Pancras Renaissance Hotel London till höger.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det brittiska inrikesministeriet tvingar vissa entreprenörer att boka hotell med “minst tre stjärnor” för att inhysa asylsökande, en linje som ska omfatta kostnader på 8 miljoner pund – per dag.

Inrikesminister Suella Braverman uppger att hon är “mycket bekymrad över hotellen” och kallade deras användningsområde för “oacceptabelt”.

– Det är helt oacceptabelt att alltför många städer runt om i landet nu hyser de 45 000 asylsökande som bor på hotell. Det är inte rätt att de brittiska skattebetalarna ska stå för kostnaden, medgav hon inför parlamentet.

I det senaste kontraktet från Bravermans avdelning, som The Telegraph tagit del av, listas “obligatoriska krav” för alla hotell som bokas. Bland annat står det att ”placeringen av boendet kommer att ske på platser nära bekvämligheter och transportnät. Avtalade platser bör ha minst tre stjärnor”.

Inrikesministeriet vill inte avslöja hur många trestjärniga hotell som bokats för migranternas räkning, men det nya regelverket började gälla i februari. Braverman har heller inte velat avslöja vilka ”bekvämligheter” man menar att asylanterna måste ha nära till hands – men klart är att hotell i brittiska storstäder och badorter bland annat använts för att inhysa dem.

En talesman för inrikesministeriet hävdar dock att ”de allra flesta” hotell som använts för att inhysa asylsökande inte är trestjärniga och att kontraktet med krav på trestjärniga hotell har använts ”minimalt”.

Oppositionen rasar

Den konservative politikern Sir John Hayes menar att båtmigranter som anländer till Storbritannien får finna sig i att förvänta sig en betydligt mer grundläggande standard än hotell med tre, fyra eller fem stjärnor.

– Mina väljare skulle inte förvänta sig att en illegal invandrare inkvarteras på en plats där de själva inte har råd att bo.

– Vi måste tillhandahålla säkert och rent boende, men det ska vara enkelt – trestjärnigt är långt över den nivå som skattebetalarna förväntar sig att vi ska finansiera. I själva verket måste vi flytta dessa människor från hotellen helt och hållet, menar han vidare.

Brittiska ministrar har också lovat att minska de skenande migrationskostnaderna genom att låta fler migranter dela hotellrum samt omvandla pråmar och militärbaser till asylboenden. Några planer på att helt stoppa flödet av migranter verkar dock inte finnas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!