Bankpersonal hånade Farage: ”Fruktansvärd människa”

Hotet från bankerna

publicerad 26 oktober 2023
- av Isac Boman
NatWest-personalen tycks ha betraktat Farage som en fiende.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


NatWest-ägda banken Coutts har hävdat att man stängde ner den brittiske politikern och opinionsbildaren Nigel Farages bankkonton av rent kommersiella skäl – i verkligheten låg det dock politiska motiv bakom.

Interna mejl visar också hur bankpersonal i grupp hånat Farage och bland annat kallat honom för ”galning” och ”fruktansvärd människa” samt hoppats att deras agerande skulle ”driva ut Nigel Farage ur landet”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Nigel Farage kastades ut från banken av politiska och ideologiska skäl – någonting bankens ledning ljugit rakt ut om.

Nya interna mejl som publicerats av The Telegraph visar hur anställda på banken NatWest (som äger banken Coutts där Farage var kund) i hånfulla ordalag diskuterat sin klient. Utan att presentera några som helst belägg hävdar man bland annat att Farage är ”skum”, har ”suspekta ryska kopplingar” och att han skulle vara involverad i bedrägerier.

Häcklas av bankpersonalen

Foto: faksimil/privat

Han kallas också för ”galning” och för en ”fruktansvärd människa” av bankpersonalen som även uttrycker en förhoppning att deras nedstängning av Farages konto ska ha drabbat honom hårt personligen.

Foto: faksimil/privat

 

Jag skulle ha betalat för att ha varit agenten som ringde honom och berättade (att han blivit av med sina konton)”, skriver en anställd.

En annan hävdar glatt att ”ingen” vill ha Farage som kund nu, varpå en kollega frågar om banken ”på egen hand drivit NF (Nigel Farage) ut ur landet”.

Foto: faksimil/privat

En annan bankanställd uttrycker en önskan om att ”kasta en milkshake” på Farage om denne skulle be om att få öppna ett bankkonto.

“Toxisk kultur”

Varför så många anställda på banken tycks hysa dessa starka negativa eller till och med hatiska känslor gentemot Farage är oklart, men en teori som lyfts fram går ut på att den förre vd:n Dame Alison Rose skapat en mycket vänstervriden ”toxisk kultur” på banken, där konservativa och nationalister betraktas som fiender som ska bekämpas.

Rose tvingades avgå med en mångmiljonbonus i juli, efter att det uppdagats att banken stängt av Farage för dennes politiska åsikters och engagemangs skull – och sedan ljugit om detta.

Farage beskriver själv bankpersonalens kommentarer om sin person som ”vulgära” och ger inte mycket för den ”ursäkt” banken skickat ut skriftligen angående sin personals ”djupt opassande kommentarer” och ”dåliga beteende”.

Istället säger sig Brexit-profilen vara fast besluten att fortsätta belysa hur de brittiska bankerna delvis drivs av politisk övertygelse och använder nedstängningar av konton för att skada politiska oliktänkare och andra personer man uppfattar som obekväma.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!