Bangladesh inför dödsstraff för våldtäkt

publicerad 17 oktober 2020
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bangladesh kommer införa dödsstraff för våldtäkt efter omfattande protester mot landets höga nivå av sexuellt våld mot kvinnor.

Justitieminister Anisul Haq berättade för BBC att presidenten skulle utfärda ett förordnande i veckan som gör det till lag.

Förra veckan väcktes stor vrede i Bangladesh efter att en film av en brutal gruppvåldtäkt av en 37-årig kvinna blivit virala på sociala medier. Fallet ledde till stora protester med krav på snabbare rättegångar och ändringar för hur våldtäktsmål åtalas. Demonstranterna hade skyltar med texter som “Häng våldtäktsmän” och “Ingen nåd för våldtäktsmän”. I huvudstaden Dhaka uppfördes även galgar av demonstranter. Åtta män har arresterats efter att våldtäktsfilmen granskats.

Som svar på protesterna beslutade regeringen att ändra en förordning; inför dödsstraff för våldtäkt. Många har välkomnat regeringens beslut att införa dödsstraff, men gruppvåldtäkterna har fortsatt att skapa rubriker de senaste dagarna, och vissa säger att det krävs mer än dödsstraffet för att i grunden ändra attityden till sexuellt våld i Bangladesh.

Enligt aktivister har minst 1 000 våldtäkter rapporterats i landet i år, varav en femtedel gruppvåldtäkter. Många våldtäkter blir dock aldrig kända eftersom de våldtagna kvinnorna riskerar att bli stigmatiserade och chansen att en våldtäktsman ska dömas är extremt låg.

Förra veckan gruppvåldtogs även en kvinna på ett vandrarhem i Sylhet i nordvästra Bangladesh. I det uppmärksammade fallet arresterades flera medlemmar av ett studentförbund tillhörandes det ledande politiska partiet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!