Azovbataljonen på Israelbesök

Kriget i Ukraina

publicerad 23 december 2022
- av Isac Boman
Ilya Samoilenko (utan hand) och de andra poserar med en ukrainsk flagga framflör flera israeliska diton.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En delegation från den ökända högerextrema paramilitära ukrainska styrkan Azovbataljonen har nyligen besökt Israel. Det uppges att man träffat myndighetspersonal och företrädare för den israeliska armén och då diskuterade kriget i Ukraina och bilden av det ökända regementet.

Delegationen leddes av Ilya Samoilenko – en av Azovs högst rankade officerare som deltog i försvaret av Azovstal och som under belägringen också fungerade som bataljonens talesman. Samoilenko togs till fånga av Ryssland när stålverket föll – men släpptes under en fångutväxling i september.

Syftet med besöket var dels att uppmärksamma att medlemmar av bataljonen fortfarande hålls som fångar av Ryssland – men också att ”bemöta ryska rapporter och uttalanden om regementet”. Med på Israelbesöket fanns också företrädare för Föreningen av familjer till Azovstals försvarare.

Azovsoldaterna besökte under sin Israelvistelse också fästningen Masada – där knappt 1000 judar år 73 ska ha stått emot en romersk belägring i flera år. När romarna väl intog staden hade alla försvarare bortsett från ett par kvinnor och barn tagit livet av sig.

– När vi idag besöker Israel och pratar om försvaret av Mariupol så säger israelerna, med full förståelse för det de militära skillnaderna mellan krig som utkämpades för 2 000 år sedan och krig som utkämpas idag, upprepade gånger: ‘Mariupol är ert Masada!’. Och vi kommer definitivt att återvända hit, säger en representant för Azov-delegationen till Jerusalem Post.

Anna Zharova som grundat Israeliska vänner till Ukraina” kallar Azovbesöket för ”det viktigaste projektet sedan krigets början” och medlemmarna fick också träffa representanter för Israels armé (IDF).

Jerusalem Post gör också en stor poäng av att Azovbataljonen idag insisterar på att man har tagit avstånd och distanserat sig från sin historia av ”nynazism” och ”högerextremism”- och att de ”högerextrema” medlemmarna i bataljonen antingen har lämnat frivilligt eller kastats ut.

Man citerar också Israels översterabbin Yaakov Bleich som tidigare deklarerat att Azovbataljonen inte alls är ”nynazistisk”.

– Om det inte vore för rysk propaganda hade jag aldrig ens känt till att nynazister i Azovgruppen existerar, så liten minoritet av en minoritet utgör de. Vi måste förstås hålla våra ögon öppna, självklart, men med det sagt: När ultranationalistiska högerpartier ställer upp i parlamentsval i Ukraina så kan de inte ens vinna en enda plats.

Nya Dagbladet har vid flera tillfällen uppmärksammat Azovbataljonen och bland annat uppmärksammat hur deras kombattanter deltagit i tortyrmord på ryska medborgare.

Hollywoodnazism och krigsförbrytelser

Den obskyra paramilitära styrkan Azovbataljonen är ökänd för sin vulgära variant av nationalism som beskrivits som en form av Hollywoodnazism med den etniska udden riktad mot ryssar,

Man har välkomnat kriminella och ligister i sina led och har under kriget gjort sig skyldiga till grova krigsförbrytelser där man bland annat systematiskt gömt sig bland civila för att nyttja dem som mänskliga sköldar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!