Ayatollan: Främmande makt vill sabotera för Iran

publicerad 25 maj 2023
- av Isac Boman
Ayatolla Ali Khamenei.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Irans högste religiöse ledare, Ayatolla Ali Khamenei, varnar för att utländska intressen arbetar aktivt för att skapa problem och förstöra relationerna mellan Iran och dess grannländer.

– Utländska aktörer arbetar för att skapa problem mellan Iran och dess grannar. Ni bör inte tillåta att denna politik förverkligas, sa Irans ledare, enligt Iran Front Page.

Khamenei menar vidare att det är mycket viktigt att fortsätta dialogen med islamska länder runt om i världen och även med ”likasinnade och stöttande länder”.

– Omvandlingen av världsordningen är en långsiktig process full av osäkerhet och möjliga oförutsedda händelser, där olika länder har olika och motstridiga åsikter och tillvägagångssätt, tillade han.

Ayatollah Khamenei betonade vidare att iranska tjänstemän måste föra förhandlingar med internationella parter från en ”värdig position”, och påpekade att mildhet i utrikespolitiken inte strider mot Irans grundläggande principer.

Han varnade också för att förlita sig allt för mycket på enskilda politiska individer och företrädare och att man inte bör låta sig ”ryckas med” av andras kommenterar eller handlingar.

– Värdighet innebär att vi inte ska lita helt och hållet på andra, utan snarare förlita oss på våra egna principer,

– Iranska diplomater bör vara en symbol för tro, kärlek till det kära Iran, iver och beslutsamhet. De bör vara dynamiska och kraftfulla, och deras uttalanden och handlingar bör skapa respekt för det iranska folket, fortsatte han.

Den iranska regimen är mycket impopulär i framförallt USA, Israel och EU och man har under många år anklagat USA för att ägna sig åt olika typer av subversiva aktiviteter i regionen med syftet att få till ett regimskifte så att en mer USA-vänlig regering kan installeras.

Det vore i så fall inte första gången. 1953 var amerikansk och brittisk underrättelsetjänst nämligen delaktiga i den statskupp där Irans folkvalde premiärminister Mohammad Mosaddeq avsattes och avrättades, vilket var en av flera uppmärksammade politiska händelser som ledde fram till den iranska revolutionen 1979, då den USA-vänlige shahen Reza Pahlavi störtades och Iran blev en islamistisk republik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!